ТОВ “Споруда” почали незаконне будівництво в лісовій зоні Бучі

0

На земельній ділянці, розміром 60 соток, що знаходиться в лісовій зоні Бучі, по вул Шевченка, 2 д, поблизу ресторану “Рим”, встановили будівельний паркан та викопали фундамент під будівництво на місці живих сосен.

Як відомо, цю земельну ділянку орендує ТОВ “Споруда”. Керівником ТОВ “Споруда” є другий номер партії “Нові обличчя” та медіаконсультант Сандея Аделаджі Петро Щербина. Засновник ТОВ “Споруда” забудовниця, яка прописана в одній квартирі з мером Ірпеня Володимиром Карплюком у Бучі Наталія Бойчук.

Ми звернулися до мера Бучі Анатолія Федорука, зібрали 270 підписів з проханням розірвати договір оренди з ТОВ “Споруда”, типотрафією ТОВ “Типографія Клякса” та ФОП Олександр Валяр, у зв’язку з тим, що вони є недоброчесними орендарями й перевести землі комунальної власності в рекреаційну зону під парк або сквер.

Звернення було від 22 травня 2018 року. Паралельно з цим зверненням ми звернулися до місцевих депутатів та парламентарів, звернулися до прокуратури всіх рівнів, до нацполіції, до Президента України Петра Порошенка та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, Держгеокадастру, ДАБІ, Державної екологічної інспекції України.

З тих пір у нас цілі томи переписки, загальна суть відповідей зводиться до того, що багато дуже води й дуже мало дій.

Можу констатувати одне, що жодна з державних установ не має бажання та не дуже переймається питанням збереження лісу в Бучі.

Після звернення до Президента відреагувала лише державна екологічна інспекція столичного округу. Вони приїхали з комісією, провели заміри пеньків та провели розрахунок розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням, який, за їхніми підрахунками, становить усього 5 738 грн. Це при тому, що зрізані були дорослі сосни.

Лише завдяки втручанню народних депутатів, президента та Кабміну вдалося вплинути на Бучанську раду і громадськість таки почули. Більшу частину ділянки ТОВ “Споруда” у містобудівних умовах відобразили як паркову зону зі збереженням дерев та кущів.

Але з 21 січня 2019 року ТОВ “Споруда” огородила будівельним парканом саме ту територію, яка, згідно місто-будівельних умов, повинна бути парковою зоною.

На цій ділянці вирито котлован та залито два фундаменти під якесь будівництво, невідомо яке саме. Під час копання фундаменту була пошкоджена коренева система багатьох вікових сосен, які згодом засохнуть, а потім Споруда їх зрубає як сухостій.

Ми звернулися з терміновою заявою до федорука 15 лютого, повідомивши його про незаконне будівництво, яке суперечить містобудівним умовам та проекту, погодженому Бучанською радою.

Окрім цього ми написали запит до ДАБІ з цього приводу. Я неодноразово на цьому тижні заходила до головного архітектора та до Архбудконтролю, де мені пообіцяли виїзд комісії на місце. Мені сказали, що комісія планує виїхати з 25 лютого, але конкретно не повідомили коли. В своїй заяві до Федорука я офіційно прошу долучити представників громади до участі в комісії й офіційно мене повідомити телефоном.

Місцеві викликали поліцію але будівництво не було зупинене.

Досі ми не знаємо, що там будується й від нас приховують інформацію по ДПТ 10,67 га. Я неодноразово подавала офіційні запити до Бучанської міськради про надання публічної інформації копії ДПТ нам як мешканцям цього мікрорайону для ознайомлення. Але Бучанська рада відповідає, що його повернули на доопрацювання в проектну організацію й вони не мають цього плану в наявності.

ТОВ “Споруда” отримали дозвіл на будівництво класу СС1. В архбудконтролі повідомили, що планується будівництво одноповерхової будівлі, згідно з документами.

Листом з прокуратури було повідомлено, що в провадженні Господарського суду Київської області перебуває справа №911/3014/16 за позовом прокуратури Київської області в інтересах кабінету міністрів України до бучанської ради та ТОВ “Споруда” про визнання недійсними рішень договору оренди земельної ділянки, площею 0,6 га в м. Буча, по вул. Шевченка, 2д та її витребування з чужого незаконного володіння. Рішення у вказаній справі на даний час не прийнято.

Призначена експертиза, яка має встановити чи знаходиться ця земельна ділянка в межах земель державного лісового фонду, яка не обмежена в часі.

Нагадаю, місцеві мешканці провели в лісі, де зараз встановили будівельний паркан, суботник та висадили саджанці дубів та сосен.

22 травня 2018 року до Бучанської міської ради було подано колективне звернення-опитування населення міста Буча про збереження багаторічних дерев та розірвання договорів оренди з недобросовісними орендарями ТОВ “Споруда”, ФОП Олександр Валяр, ТОВ “Типографія Клякса”.

Як відомо, депутати Бучанської ради проголосували за подовження оренди землі для ТОВ “Споруда”. Це відбулося на сесії 23 березня 2017 року.

Авторка: Людмила Шевченко, мешканка Бучі

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539