Мер Бучі подарував 5 автівок “Пежо” головам сусідніх громад

0

Бучанська міська рада придбала мінівени Peugeot Rifter та передала їх сільським і селищним головам сусідніх громад, які приєдналися до Бучанської ОТГ або планують це зробити.

Дісталася автівка й рідній сестрі мера Бучі. Виборів у Бучанській ОТГ ще не було, але приєднатися до неї вже погодилися Блиставицька, Гаврилівська та Луб’янська громади.

На автомобілі Бучанська міськрада витратила 3,3 млн грн бюджетних коштів.

Про урочисте вручення ключів від автівок прес-служба Бучанської ради повідомила на офіційній сторінці в соцмережі Facebook:

“Особлива сторінка в літописі Бучанської ОТГ з’явилася кілька хвилин тому: ключі від п’яти новеньких автомобілів PEUGEOT урочисто передали в.о. старостам Блиставиці, Гаврилівки та Луб’янки, а також головам селищної та сільської рад Ворзеля та Мироцького, які вже відповідно до розпорядження голови КОДА Олександра Терещука увійшли до Бучанської ОТГ”.

Бучанці обурюються й не розуміють, навіщо сусіднім громадам купувати авто.

Ключі від автомобілів отримали в.о. старост, якими лишилися голови сіл Блиставиця, Гаврилівка та Луб’янка, оскільки виборів до Бучанської ОТГ ще не було.

На фото секретар Бучанської міськради Василь Олексюкякого судять разом з мером Бучі Анатолієм Федоруком за розкрадання лісу в особливо великих розмірах, вручає ключі від Peugeot Мироцькому сільському голові Олександрові Деревинському.

Ключі від нової автівки отримала й Ворзельська селищна голова Лариса Федорук, яка є рідною сестрою мера Бучі, екс-регіонала Анатолія Федорука.

Ключі одержав і голова Луб’янської сільської ради Анатолій Новиченко, котрого критикують у його громаді.

Під світлиною користувачі соцмережі написали, що висловили очільнику села недовіру та сподіваються, що він більше не буде старостою.

“Это, я так понимаю, награда за высказанное недоверие 35 жителями села? Надеюсь, скоро на новенькой машине будет ездить новый староста села… после выборов…” – пише Юрій Максаков.

Усі п’ятеро представників громад, які отримали нові автівки, входять до складу виконавчого комітету Бучанської міськради, тож їздять до Бучі на роботу. Обрати їх членами виконкому запропонував Анатолій Федорук.

Окрім них, до виконкому також входять голови Синяківської, Здвижівської та Бабинецької сільських громад. Проте їм автомобілі не вручили.

Мешканці села Бабинці з цього лише посміялися.

А от жителі Бучі обурено коментують придбання нових авто для сусідніх громад за їхні податки й пишуть про відсутність у місті дитсадків, ремонтів, про недобудовані школи, неутеплені будинки, на що бракує коштів у бюджеті.

15 лютого Бучанська міська рада оголосила тендер на закупівлю автівок, про що є інформація на сайті “Прозорро“, а вже 11 березня уклала договір про придбання за майже 3,3 млн грн 5 автомобілів, кожен з яких коштує близько 658 тис. грн. Хоча на офіційному сайті Peugeot вартість такого авто з базовою комплектацією, без підігріву сидінь, круїз-контролю та радіоприймача становить 505 тис. грн.

Договір підписав екс-регіонал Анатолій Федорук.

Депутат Бучанської міської ради від “Свободи” Іван Окоєв розповідає, що ці автівки є піар-акцією Федорука перед виборами до парламенту та ОТГ й вони залишаться на балансі Бучанської ради:

“Оскільки закупівлю здійснювала саме Бучанська міськрада, вони перебуватимуть на її балансі, а отже, за їхнє обслуговування (ремонт, заправлення пальним) також відповідатиме Бучанська рада. Спільний бюджет з Бучею мають села Гаврилівка, Блиставиця та Луб’янка. Залишаються під питанням село Мироцьке й селище Ворзель, оскільки їхні громади лише в процесі входження до Бучанської ОТГ. Тут узагалі постає питання щодо законності такого подарунка, адже в них є свій бюджет, тому для того, аби передати автомобіль у користування голові селищної чи сільської ради, необхідне окреме рішення Бучанської міської ради, а депутати за це не голосували”.

“Не виключено, що в цих громадах уже є свій службовий автомобіль, і цей жест Федорука має вигляд піару перед виборами або задля розширення ОТГ, щоб інші громади приєднувалися до Бучі. Рішення про придбання автомобілів рада також не ухвалювала. Є стаття видатків у бюджеті на придбання автомобілів. Вона звучить, як забезпечення діяльності міської ради, і передбачає закупівлю автомобілів”, – додає Окоєв.

Нагадаємо, що 2016 року Генеральна прокуратура провела серію обшуків у фігурантів антикорупційних розслідувань – мера Бучі Анатолія Федорука та його кума екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка. Тоді Карплюк утік з країни. Після обшуків Федорук збирав віче на свою підтримку, де члени його команди звинуватили Петра Порошенка в тиску на місцеве самоврядування. Було відкрито кілька кримінальних проваджень щодо Федорука та Карплюка, проте до суду дійшла лише справа стосовно Федорука. Кримінальні провадження, відкриті проти Карплюка, загальмували, після чого він залишив посаду мера Ірпеня й згодом разом з Федоруком з’явився на зустрічі представників громад Київщини з членами осередку “БПП” у Київській області.

Виборчий округ №95, як повідомляв Рух ЧЕСНО, у “БПП” віддали на відкупфігуранту антикорупційних розслідувань Володимирові Карплюку в обмін на підтримку на президентських виборах. Не виключено, що балотуватись у нардепи від цього ж 95-го округу, до якого входить Приірпіння, буде й Федорук, який 2014 року програв “нарфронтівцю” Михайлові Гаврилюку та якому теж, як і Карплюку, потрібна недоторканність.

Фото на кавер: Бучанська міська рада. Офіційна сторінка

Авторка: Олена Жежера, журналістка ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539