“Горе от ума”: Ірпінь закрив стаціонар і пропонує почекати… доки збудують новий

0

Перед виборами “Нові обличчя” зробили все, щоб нашкодити своїм партнерам з БПП. Вони так зраділи, що в Коцюбинському затяжний 5-й переворот, що вирішили не чекати кінця виборів й знищили стаціонар на Лісовій. Той стаціонар, питання збереження якого я виносила на громадські слухання, а “Нові обличчя” і влада Ірпеня переконували, що це неактуальна для громади тема. Той стаціонар, який ми не дали закрити кілька років тому. Більше того, нам дали офіційну відповідь у МОЗ, що це жодним чином не пов’язане з медреформою. Тобто відповідальність виключно на місцевій владі Ірпеня і самопроголошеній владі Коцюбинського, яка це допустила.

Були зібрані підписи і ми просто по суті днювали під дверима голови КОДА Олександра Терещука. Принесли підписи громади. І ось нарешті отримали лист. У листі йдеться про те, що під час виїздної наради, яка відбулася після мого звернення до голови ОДА, виявлені численні порушення.

  • згідно з розпорядженням голови КОДА в смт Коцюбинське має бути дві амбулаторії. Одна сімейної медицини, а друга групової практики. Закриття стаціонару по суті звело все до однієї амбулаторії на Пономарьова.
  • порушена доступність населення до первинної медичної допомоги
  • у Коцюбинському відсутня аптека, яка б допомогла забезпечити пільговиків певними медикаментами
  • Коцюбинська рада не бере участі в співфінансуванні медичних установ. Відповідно найважливіша соціальна функція кинута напризволяще

У листі йдеться про те, що до в.о. Ірпеня Анастасію Попсуй (“Нові обличчя”, яка змінила прізвище на Заблоцька) і до самопроголошеного голови Коцюбинського Сергія Даніша звернулися з ОДА з вимогою усунути порушення.

Тут важливо наголосити, що на нашу вимогу ОДА звернулося і до Ірпеня і до МОЗ з вимогою недопустити анулювання ліцензії для медзакладу на Лісовій. З огляду на те, як довго для УЖКГ “Біличі” ми добивалися відкриття ліцензії і як довго анулювалася ліцензія ТОВ “Мастер-Енерго” перезапустити медзаклад без ліцензії на Лісовій було б вкрай важко.

А що ж у нас Ірпінь, який обіцяє, що у нас Приірпіння – це регіон здоров’я і самопроголошений представник “Нових облич” Даніш? Як вони відреагували на лист з ОДА?

Ірпінь надіслав на колективне звернення листа, в якому зауважив, що дійсно, згідно з розпорядженням голови ОДА має бути друга амбулаторія. Тобто нам вирішили відкрити новий заклад і місцева влада (самопроголошена) вирішує це питання. А до 2018 року на Лісовій цей заклад був. І те, що там був стаціонар Ірпінь не заперечує. Тобто поки вони ВИРІШУЮТЬ питання, де брати ділянку та гроші на будівництво, самопроголошена влада з Ірпенем просто вирішила пожертвувати доступом до медицини великої громади Коцюбинського?

Якщо в ОДА бачать порушення, то в Ірпені вважають, що все гаразд. Нема чого переживати. А далі більше. Тут Ірпінь перевершив сам себе. Виявляється, у нас все гаразд і те, що сотні людей поскаржилися в ОДА на погіршення умоав доступу медицини – це фантазії громади. Більше того, головний лікар Левківський, який це підписав, твердить, що приміщення на Лісовій, яке відремонтоване коштом громадського сектору потребує капремонту і не відповідає технічно-експлуатаційним арактеристикам та санітарним нормам, що не дозволяє використовувати приміщення за призначенням. І треба пожежна сигналізація. Цю проблему в 21 столітті Ірпінь не може вирішити?

Тобто, у нас виходить така ситуація, що до лютого 2019 року там були медици і пацієнти, а в березні прибрали стаціонар і в травні знайшли причину. Так що вже зробили капремонт? Вже провели пожежну сигналізацію і можна повертатися в це приміщення?

Світ такого не бачив, щоб громада мала своє приміщення на ділянці громади і не потребувала будувати нове, а Ірпінь знищив медичний заклад і каже: почекайте, ми збудуємо. Коли? Може, як садки, які обіцяв в 2014 році тогочасний кандидат в мери Володимир Карплюк?Скільки садків він відкрив в Коцюбинському?

Результат пошуку зображень за запитом "Карплюк борд"

Жодного. Зате стаціонар закрила його команда.

Немає грошей на пожежну сигналізацію? Заощаджуйте на відрядженнях в.о. мера Ірпеня Анастасії Попсуй. Вона вже де тільки не була за кошти платників податків і на роботі не перевтомлюється, як і Карплюк, який з 2 років сумарно пробув в відпустці понад півроку. Поїздка Попсуй в Чикаго на кліька днів коштувала нам 120 000 гривень. А сигналізації в медзакладі нема і ми будемо будувати нову будівлю маючи наявну будівлю в громаді?

Коли знімали торік проект “Нові лідери” в Іванківцях, то я наголосила на тому, що в школі потрібна пожежна сигналізація. Так, ми не вклалися у відведені 10 днів телепроектом, але це безпека життєдіяльності і тому це питання для мене було номер один і можна було не перемогти в проекті, але нам би потім ніхто не сказав, що в населеному пункті, де були “Нові лідери” дітям щось загрожувало через відсутність сиганлізації.

І в результаті з обласного рівня на умовах співфінансування протягом місяця цю проблему вирішили завдяки співпраці обласної ради і місцевої влади. Що заважає вирішити проблему пожежної безпеки в ГОТОВОМУ приміщенні, до якого підведені всі комунікації? І як Ірпінь допустив, щоб це питання не було вирішене оками? Нехай Ірпінська рада голосує за виділення коштів, а якщо не стає – звертається за співфінансуванням на рівень вище.

Але ж треба піарити Карплюка, який заявив, що піде в народні депутати по 95 округу – йому дуже треба недоторканість, бо є такий довгий кримінальний шлейф… Що ж робить Даніш для піару лідера партії? Всім розповідає про досягнення медицини в Ірпені, а мав би як депутат Коцюбинської ради питати майбутнього кандидата в нардепи про те, де ж нові садки в Коцюбинському, які Карплюк обіцяв 2014 року і чому дали закрити стаціонар?

Ця відповідь Ірпеня при тому, що ОДА бачить порушення, це не тільки знущання над громадою і здоровим глуздом. Ця офіційна відповідь сотням людей – це публічне множення на нуль голови ОДА Олександра Терещука. Він пише в Ірпінь одне, а Ірпінь і самопроголошений Даніш мали це на увазі.

А можливо це просто така гра листами на публіку? Чому? Бо 8 травня у Терещука була вся Київщина, щоб взяти участь в заходах і не толерувати самопроголошену владу Коцюбинського, яка додумалася закривати медзаклад пере виборами. Але, як і колишній глова ОДА Олександр Горган, Турещук любить паломництво в Ірпінь на заходи.

Якщо тебе множать на нуль як представника Президента і ти свідомо з усієї Київщини їдеш сюди, то значить стан речей всіх влаштовує. Потім у ЗМІ може буде сказати – я писав листи.

Залишається сподіватися, як і рік тому на народних депутатів і МФО “Київщина”, які можуть відстоювати права громади на рівні області і влади області. Але навіщо ж громада обирала до Ірпінської ради таких депутатів, як Людмила Бідула, Богдан Слюсаренко, Олексій Олійник, більше того Василь Пікулик, який колись очолював селище? Ці депутати входять до депутатської більшості і можуть голосувати за потрібні громаді рішення. А позиція ми закриємо в готовому приміщенні медзаклад, а пацієнти почекають – це ганебна позиція людей, які не здатні відповідати за громаду.

Авторка: Ольга Матюшина, селищна голова смт Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539