У Бучі працює приймальня нардепа Червакової: громада пікетує забудовника

1

У п’ятницю поблизу скандальної ділянки в Бучі на Пушкінській відбулася масштабна акція мирного протесту. Люди вимагали зберегти ліс у Бучі, припинити незаконні виділення землі та незаконну забудову в місті.

Бучанці вже більше місяця намагаються привернути увагу місцевої влади та правоохоронців до незаконного нищення забудовниками сосен на Пушкінській і ще в квітні оголосили про проведення безстрокової акцію протесту.

Пікет продовжувався до пізнього вечора.  Місцева влада Бучі за весь цей час до громади так і не вийшла. Але за громаду вступилася народна депутатка Ольга Червакова (БПП), яка відкрила на місці пікетування свою приймальню просто неба.

“Ми пішли до місця забудови о 8:30 ранку. Там працював кран, який розвантажував цеглу. Ми стали під краном і вони вимушені були зупинитися, бо коли під краном люди робота за технікою безпеки припиняється. Це, звісно, не сподобалося будівельникам і вони почали комусь активно дзвонити, ” – говорить бучанка Ірина Литвиненко.

На допомогу бучанцям приїхали представники ГО “Всеукраїнський альянс бійців та волонтерів АТО”.

Без цих хлопців місцевим було б важко протистояти тітушкам забудовника.

“Таке свавілля відбувається не тільки в Бучі, а по всій Київській області. Таке враження, що у влади агонія. Це стосується не лише незаконної забудови, вирубки лісу, а й незаконне вивезенню піску. чорнозему. Всі знають, але ніхто нічого не робить. Шокує те, що можновладців не зупиняє ні війна на Сході, ні жертви наших хлопців..  Я випадково наткнувся в соцмережі в одній з груп на повідомлення про те, що в Бучі на Пушкінській побили жінок. Був вражени сміливістю місцевих мешканців і просто не міг не приїхати на підтримку”, – говорить голова ГО Олексій Копишинський.

“Хочу сказати, що всім громадським організаціям та патріотично налаштованим людям необхідно об’єднуватися, щоб зупинити свавілля влади та дерибан Київської обасті”, – додає Копишинський.

1

Серед будівельників, до слова, впізнали чоловіка, який виступав проти громади під час протистояння на Гостомельському Шосе в Ірпені, де також планувалося незаконне будівництво. Тоді громаді вдалося відстояти свої права й захистити зелену зону.

Тоді він людям представлявся представником забудовника Віталія Ліневича – Сергієм Півоваровим.

1

Одним з перших на захист незаконної забудови приїхав дехто Ярослав, в якому присутні впізнали сина екс-депутата Ірпінської ради від ПР Володимира Гульчака. Ким він доводився забудовникам, з’ясувати громаді так і не вдалося.

1

Протистояння наростало, невдовзі приїхав власник будівництва – Роман Лінник. Принаймні він сам себе так позиціонував.

На його обличчі читалася несподіванка від того, що відбувається, було помітно, що його сміливість від побаченої кількості людей враз зникла. Звісно, це ж не воювати разом із тітушками з кількома жінками, які не зможуть за себе постояти. Він продовжував комусь дзвонити й доповідати про те, що відбувається.

1

В один час з забудовником прибули тітушки та, як він представився, начальник охоронної фірми Володимир Барабаш.

Місцеві впізнали в Барабаші колишнього міліціонера, який раніше працював в Ірпінській міліції начальником дитячої кримінальної міліції. Про нього з повідомлень у ЗМІ відомо, що він у нетверезому стані вдерся до чужого житла та побив його мешканців.

1

До слова, екс-міліціонер на останніх виборах балотувався в Ірпінську раду від партії “Укроп” але за нього не проголосували. На сайті ЦВК він значиться директором ТОВ “Гранд Безпека”, яке надає, ймовірно, приватно охоронців. Екс-міліціонер не показав жодного документу на підтвердження того, що між його охоронною фірмою та забудовником був укладений офіційно договір про надання послуг. Барабаш ніяк не міг заспокоїтися й кричав, що будівництво законне й його фірма має право його охороняти, хоча деякі тітушки говорили, що вони приїхали на запрошення друга.

Екс-міліціонер так хвилювався, що навіть пропонував водію крану розвантажувати цеглу не дивлячись на присутність під краном людей і казав, що йому байдуже, якщо хтось постраждає. Колишній правоохоронець не просто хвилювався, кричав, ображав жінок. Барабаш під кінець взагалі заявив, що буде скаржитися на громаду Бучі (Увага!!!) в ДНР та ЛНР, чим налякав навіть своїх однодумців, які почали потроху від нього відходити.

На місце події місцеві викликали поліцію Ірпеня – колишніх колег Барабаша.

Приїхали кілька поліціянтів і, роблячи вигляд, що їх викликали вперше на цей об’єкт, почали розпитувати, що сталося і брати вкотре покази в присутніх учасників акції.

1

 

Місцеві повідомили В.о. начальника нацполіції Київської області Валерія Головіна про ситуацію на Пушкінській, після чого на місце прибула група швидкого реагування та начальник Громадської безпеки Київської області Роман Козяков. Можна сказати, що завдяки, в тому числі, їхній присутності під час акції не відбулося провокацій та сутичок між активістами та тітушками.

1

Протягом усього цього ранкового часу на будівництво продовжували бігти заспані хлопці спортивної зовнішності й ставати навколо будівельної техніки як минулого разу, коли внаслідок їхньої діяльності постраждали беззахистні жінки. Тоді було побито кількох жінок, одну з яких поклали до лікарні.

Інша жінка – Ганна Пивовар зняла в травмпункті побої – у неї гематоми та забої кінцівок.

1

Трохи згодом на місце проведення акції приїхав в.о. начальника поліції Ірпеня Олександр Макаренко, якого призначили тимчасово замість Ігоря Падюка, щодо якого триває перевірка по фактам бездіяльності поліції Ірпеня. Макаренко намагався спершу розказати громаді, що у забудовників все законно, що був суд і суддя не наклав арешт на цю ділянку. І що поліція ніяких порушень в діях забудовника і в самому будівництві не вбачає. Але було помітно, що він просто слухав те, що йому говорить забудовник і не мав у розпорядженні об’єктивної інформації.

Після такого висновку поліції, учасники акції зателефонували прокурору Київської області Євгену Бондаренку. Службовець пообіцяв посприяти у вирішенні конфліктної ситуації й з’ясувати, що відбувається в Бучі у місцевих прокурорів. У короткий термін після дзвінка прокурору області, на місце події приїхав прокурор Ірпеня Сергій Шубчик.

1

Він повідомив громаді, що 5 травня було розпочате досудове розслідування у справі незаконного виділення земельної ділянки по вулиці Пушкінській 19-г.

1

Бучанці були вражені тим, що справу вчергове довірили одіозному в регіоні слідчому Сергію Власенку, якого обіцяли відсторонити від розслідування і на якого бучанці написали скаргу в Головне управління нацполіції Київської області за затягування розслідування та бездіяльність. Прокурор Шубчик пообіцяв, що Власенко цією справою займатись не буде й особисто підготував клопотання до суду. Судове засідання призначили на вівторок – 10 травня.

Тим часом до будівельного майданчику все прибували й прибували люди, переважно на підтримку забудовника.

Близько обіду під’їхали члени громадської організації, яка з 2003-го року займається нібито боротьбою з корупцією. Принаймні так вони себе позиціонували. Приїхав і голова цієї організації Володимир Бороденко. Бороденко спочатку був на боці забудовників, але вивчивши обставини справи, перейшов на бік протестувальників, сказавши, що готовий об’єднуватися заради боротьби з корупцією.

Він навіть насварив забудовника за те, що той не виконав дану йому обіцянку не вести будівельних робіт до закінчення свят, тобто до 10-го травня. Жодні вмовляння забудовників дозволити їм продовжити будівництво на протестувальників не подіяли. А представників громади було більше ніж тітушок забудовника.

Забудовники потрапили в патову ситуацію, вихід з якої шукати приїхав майстер спорту з рукопашного бою Олександр Бубнов. З його слів він наш земляк і мешкає у Бучі.

1

Ще за кілька годин до його приїзду, присутнім повідомили, що спортсмени, які захищають незаконне будівництво, – це хлопці, яких нібито тренує Бубнов. Їх він, ймовірно, надає “в оренду” Барабашу.

З джерел Громади Приірпіння стало відомо, що за день спортсменам-охоронцям забудовники платять по тисячі гривень.

Як стверджують активісти, ці ж спортсмени охороняли незаконне будівництво на Гостомельському Шосе, на Дружбі та на Гранд Лайфі.

Лише на Єсєніна забудовник Мирончук запросив гастролюючих спортсменів-тітушок, які прикривалися посвідченнями журналістів прокарплюківського видання “Пульсар”.

Як з’ясувалося,  вихованці Бубнова брали участь і в розбиранні сцени та розгромі куполу “Спільно TV” на Майдані Незалежності у 2014-му році.

1

Одного з хлопців присутні ідентифікували – ним виявився мешканець Ірпеня, що проживає по вулиці Паризької Комуни, Сергій Бобров. На Майдані Незалежності він був із сумкою з написом adidas. На будівництві в Бучі одягнув спортивну бейсболку фірми Nike.

1

Бубнов одразу почав пропонувати компроміс та домовлятися з активістами. Під час розмови він навіть погодився з тим, що ліс у Приірпінні треба берегти та пошкодував, що активісти не вберегли від знищення ліс на території, де зараз збудований ЖК “Річ Таун”, до будівництва якого причетний мер Бучі Анатолій Федорук та мер Ірпеня Володимир Карплюк. Йому пояснили, що, на жаль, тоді ще не було рішення судів всіх інстанцій, які довели, що ліс у Бучі є лісом. А зараз є всі законні підстави захищати залишки ще не знищених сосен.

Також Бубнов висловився щодо ситуації навколо Біличанського лісу, на його думку його все-одно забудують, як не одні так інші. Цю риторику підтримують і прокарплюківські ЗМІ, щоб переконати громаду у тому, що врятувати ліс від забудовника нереально.

Умовами компромісу з боку забудовників було дозволити будівельникам розвантажити дві фури з цеглою й відпустити будівельну техніку. Зі свого боку вони пообіцяли до вівторка (до 10-го травня) не проводити на території будь-яких робіт. Громада на такі умови не пішла, сказавши, що це не компроміс, а поступка забудовнику. Цеглу їм розвантажувати ніхто не дасть, так як це будівництво незаконне, – було остаточне слово протестувальників.

Після почутого від громади спортсмени різко почали розходитися. Слідом за ними біг розгублений Лінник, який нібито є власником будівництва, і питав, що йому робити.

У відповідь йому порадили відправити машину з цеглою туди, де він її замовив. Будівельники також досить швидко зібралися й поїхали, залишивши будівельний майданчик без нагляду.

 

Швидко зник з будмайданчику й екс-міліціонер Барабаш, сказавши, що не бачить сенсу більше спілкуватися з протестувальниками.

Слідом за будівельниками поїхала й поліція. Залишилися лише учасники акції біля встановленої потому приймальні нардепа Ольги Червакової.

1

Приймальня Червакової безперервно працює на перетині Пушкінської та Революції, приходять люди, ставлять свої підписи під зверненням до Генеральної прокуратури щодо незаконної вирубки лісів у Бучі та повідомляють про інші проблеми, з якими стикаються в Бучі.

1

Червакова в свою чергу відправила депутатські звернення до Генеральної прокуратури та Голові нацполіції України Хатії Деканоїдзе. Серед іншого у своєму зверненні нардеп просить:

“Відкрити кримінальне провадження щодо посадових осіб Бучанської міської ради, які скоїли злочин, повторно в 2015 і 2016 рр. виділивши під забудову ділянки в лісі, по яких вже існували заборони судів. Зокрема – дати правову оцінку діям міського голови Бучі Анатолія Федорука, тодішнього голови земкомісії Бучанської міськради Миколи Григоруся та його дружини Ніни Григорусь, а також – інших причетних до даних протиправних рішень осіб”.

Нагадаємо, у вересні 2015 року Бучанська міська рада виділила незаконно земельну ділянку в лісовій зоні Бучі АТОвцю Роману Головатенку, який одразу ж подарував цей наділ дружині голови земельної комісії Бучанської ради, депутата від партії “Солідарність” Миколи Григоруся, – Ніні Григорусь. Жінка, в свою чергу, продала земельну ділянку забудовнику.

Це вже не перше протистояння забудовників та громади на цій ділянці, близько місяця тому забудовники незаконно вирізали кілька сосен але будівництво вдалося призупинити, завдяки втручанню ТВО Начальника Нацполіції Київської області Дмитра Головіна та народної депутатки Ольги Червакової.

1Авторка: Олена Жежера, журналіст

1 Comment

  1. Володимир Колюбакін 7 Червня 2016 at 12:12

    Не розумію – Червакова від бе-пе-пе, а намет – “Свободи”! Як це?

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539