ЧЕСНО: У Бучанській раді 14 депутатів-прогульників

0

У Бучі 14 депутатів пропустили понад 25% засідань. Єдиним кандидатом на відкликання став Андрій Подкідишев. Майже кожне друге сесійне засідання в Бучі було позачерговим. Міський голова скликає сесію за кілька годин. Депутати на це нарікають. Міський голова екс-регіонал Анатолій Федорук у цьому проблеми не вбачає. Моніторинг доводить, що прогулюють, як правило, саме позачергові сесії. Антирейтинг прогульників комісій очолив депутат “Нових облич”.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

“Для того, аби застерегти депутатів, ЧЕСНО провів моніторинг відвідуваності першого півріччя 2016 року. 41% місцевих обранців тоді потрапили у прогульники. Зараз цифра, на жаль, не змінилася”, – говорить координатор регіональної мережі руху ЧЕСНО Ірина Федорів.

Представник “Партії захиників Вітчизни” – кандидат на відликання

За підсумками 2016 року представник ПЗВ пропустив майже 58%. Таким чином зараз Андрій Подкідишев – єдиний депутат у Бучанській міській раді, якого можна відкликати через прогули. Показники відвідуваності погіршилися за останні півроку.

“Переважно я пропускав позачергові сесії, де голосували за популістські та політичні питання підтримки Бучанського голови Анатолія Федорука. Депутатський мандат я складати не збираюся, з 2017-го року будемо працювати з новими силами”.

Нагадаємо, депутатів у містах можна відликати за народною ініціативою виключно, якщо це погодить партія.

Голова фракції “Партії захисників Вітчизни” в Бучанській раді Олександр Таможній стверджує, що Подкідишев його не інформував про пропуски.

“Мене Подкідишев не інформував як голову фракції, чому він пропускав сесії. Якщо партія прийме рішення про його відкликання, в раду може зайти наступний за списком Дмитро Корж (екс-депутат БМР, який за результататми моніторингу ЧЕСНО теж потрапив до лав прогульників – прим. ЧЕСНО). Але ми ще будемо з ним говорити”, – говорить Таможній, який сам потрапив до лав прогульників і пропустив 26 % засідань.

Свої ж особисті пропуски Таможній пояснює тим, що більшість пропущених ним сесій були позачергові, на яких депутати, зокрема, голосували за підтримку мера Бучі Анатолія Федорука. Тоді екс-регіонала Анатолія Федорука Генпрокуратура звинуватила у дерибані бучанської землі й вручила підозру:

“Переважно я не був на тих сесіях, де голосували за звернення до Президента, Кабміну і так далі на підтримку та захист Федорука та проти так званого “знищення місцевого самоврядування”. Так влада це подавала. Я вважаю, що відбувається розслідування злочину, а міський голова переводить це в політичну площину. Намагається маніпулювати свідомістю громади та депутатів. На цих сесіях вони прагнули, щоб всі депутати проголосували “за”. Тому на ці сесії мене запрошували за годину до їхнього початку”.

Ще один член “Партії захисників Вітчизни” Володимир Кравчук також погіршив свої результати порівняно з піврічним моніторингом. Він пропустив майже 37% засідань сесій. Причини, за словами Кравчука, ті ж самі, що і попередні півроку – позачергові сесії та невчасне повідомлення про них.

“Після обшуків у Федорука – 22 липня, Бучанська рада скликала 4 позачергові сесії, на які нас запрошували буквально за кілька годин до їхнього початку. Я працюю в поліклініці й просто не встигав знайти собі заміну – на зміні я працюю один”, – розповідає Кравчук.

Щоправда показники відвідуваності і Таможнього, і Кравчука на засіданнях комісій, про які інформують завчасно, теж погіршилися. На відміну від сесій ради, засідання комісій скликає не голова ради, а голова комісії.

“Сесією міської ради затверджений план роботи постійних депутатських комісій. Я як кожна нормальна людина планую свій робочий день. Коли в мене вже день спланований, зазвичай увечері мені телефонує голова комісії Дмитро Паустовський (УКРОП) і з незрозумілих причин переносить планове засідання комісії на інший день. Так було 3-4 рази”, – пояснює, чому пропускав комісії, Таможній.

Позачергові сесії: депутати обурюються, що їх скликають за кілька годин

Депутати, які потрапили до лав прогульників, пропускали, як правило, позачергові сесії. Зокрема, Олександр Таможній, Іван Окоєв та Анна Ісламова пропустили 4 позачергових сесій з 5-ти пропущених. Якби вони відвідали на 1 засідання більше – їх би не було з-поміж депутатів-прогульників.

Голова фракції “Свободи” Окоєв стверджує, що депутатів його фракції взагалі не запрошували на позачергові сесії:

“Депутати фракції ВО “Свобода” стараються відвідувати усі пленарні засідання сесій та завжди брати участь у роботі постійних депутатських комісій. Важко говорити про якусь об’єктивну статистику відвідуваності сесій, коли двічі фракцію не запрошували на пленарне засідання сесії, хоча, те, що відбувалося в липні, одразу після обшуків в Бучанській міській раді та в помешканні міського голови і сесіями важко було назвати, більшість з них відбувалась з порушеннями регламенту”.

“Свободівець” Олександр Ямненко пропустив 3 позачергових сесії з 5-ти пропущених, а АТОвець зі “Свободи” Олександр Животовський, який захищав Донецьке летовище й зараз перебуває на службі, пропустив 6 позачергових з 9-ти пропущених.

“Як правило щодо позачергових сесій дзвонили в той самий день і я не міг фізично на сесії потрапити. Доїхати зі Сходу досить проблематично за кілька годин. Коли запрошують хоча б за пару днів, то я пишу рапорт і приїжджаю. Коли у відпустці, то без питань, ходжу й на чергові, й позачергові сесії. Тут справа не лише в тому, що я в АТО, а будь-яка людина, яка працює, має певні зобов’язання й не може так просто зірватися з роботи. Якщо Федорук завчасно скликатиме сесії, думаю, що ситуація з відвідуваністю покращиться”, – переконаний Животовський.

Депутат від “Партії захисників Вітчизни” Руслан Данюк пропускав лише позачергові сесії й якби, за словами голови фракції Таможнього, на сесію запрошували вчасно, члени їхньої фракції не була б серед прогульників. Інший депутат від “ПЗВ” Кравчук пропустив 6 позачергових сесій з 7-ми пропущених. Андрій Подкідишев пропускав майже порівну позачергових та чергових сесій.

До слова, депутати попередньої каденції, які потрапили до лав прогульників, теж скаржилися ЧЕСНО на те, що міський голова Анатолій Федорук, скликає позачергові сесії.

Експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай переконаний, що Федорук скликає так часто позачергові сесії для того, щоб керувати містом у ручному режимі:

“Законом ніяк не регламентована кількість проведення позачергових сесій. З одного боку є таке поняття як графік роботи ради і рада мала би спланувати всю свою роботу. Є ст. 26 закону “Про місцеве самоврядування”, вона каже, що робота ради планується – сесії, засідання комісій і так далі. І в плані мало чітко бути вказано, коли що проводиться й коли яка чергова сесія. З іншого боку є таке поняття як позачергова сесія, тобто, коли щось не врахували при плануванні чи щось забули. Але є такі горе-керівники і горе-мери, які не вміють спланувати роботу ради. Але щодо бучанського прикладу, то не скажеш, що це мер-новачок, який не вміє спланувати роботу, там же ж мастодонт. Тобто, тут ситуація така, що людина, зокрема, мер, поставила Бучу як місто і міську владу на ручник, тобто зробила повністю все контрольованим – в ручному режимі. І тому, позачергова сесія використовується як інструмент для того, щоб в будь-який момент собі скликати сесію як свою секретарку або як собаку – до ноги і всі прибігли: “що хочеш, господар?”. Отака ситуація там із депутатським корпусом”.

Солонтай пояснює, що про позачергову сесію громада міста має бути проінформована як мінімум за добу але проекти рішень мають бути надані для ознайомлення за 20 днів до засідання:

“Громада за день повинна бути попереджена про позачергову сесію. Не депутати, а громада, бо депутати – це така ж громада як і інші люди. Але проекти рішень, незалежно від того сесія чергова чи позачергова, повинні бути оприлюднені за 20 робочих днів. Якщо цього немає, то все це дає привід скасувати будь-яке рішення, прийняте на позачерговій сесії. Як по питанню того, що громаду не попередили, так і по тому, що проекти рішень невчасно показали. Про сесію громада має бути попереджена обов’язково за добу у спосіб, встановлений радою”.

Міський голова екс-регіонал Анатолій Федорук, який у місті править 5 каденцію, не вважає, що скликання позачергових сесійних засідань може вплинути на відвідуваність. Він переконує, що місцевих обранців інформують за 1-3 доби.

“Ті, хто не ходять, то вони й на чергові планові не ходять. Але такої проблеми не існує, бо навіть ті, які хронічно пропускають,можливо, навіть в силу поважних причин, суттєво на роботу ради це не впливає. Саме головне, щоб кількість, кворум, якість була присутня депутатів у вигляді кількісного виразу… Було за 2016 рік дві сесії – і чергові сесії! – де дійсно прийшлося хвилин 30-40 чекати, поки депутати зберуться, тому що засідання фракції, хтось доїжджав і т. д. А в цілому це на роботу ради не впливає,” – твердить Федорук.

Фото: Україна молода

Міський голова Бучі обіцяє в новому році запровадити електронне голосування.

“До більшості в Бучанській раді входять депутати від партій “Нові обличчя”, “Укроп”, “Батьківщина”, більшість депутатів від БПП та деякі депутати з “Партії захисників Вітчизни”. Як завжди, у Федорука в раді є своя більшість, за допомогою якої він вирішує всі свої питання. Зазвичай, депутати з цієї більшості до прогульників не входять”, – коментує ситуацію в раді активіст Олександр Чупровський.

Чому депутати “Нових облич” пропускають чергові сесії та комісії?

Екс-регіонал Федорук балотувався як самовисуванець, але активно підтримував політичну силу свого кума – мера сусіднього Ірпеня – Володимира Карплюка. Тому депутати партії “Нові обличчя” входять до промерської коаліції.

Зауважимо, що якщо депутати-прогульники з інших фракцій пропускають позачергові сесійні засідання, про які їх, як вони твердять, завчасно не інформують, то депутат від “Нових облич” Олег Черненко більше ігнорував саме чергові сесії. Позачергових він пропустив усього 2, натомість чергових – 5.

“Я з вами не хочу розмовляти взагалі”, – так прокоментував свої прогули Черненко, який почав більше засідань пропускати під кінець 2016 року.

До слова, Черненко, який прогулює засідання сесій, є найзатятішим прогульником засідань регламентної комісії. Він очолив антирейтинг прогульників комісії.

Регламентну комісію під кінець року почав прогулювати й депутат від “Батьківщини” Ігор Козак, який виступає в судах захисником Гостомельського голови екс-регіонала Юрія Прилипка. Як відомо, Прилипка, який під час Майдану переховував на складах машини Януковича, судять за шахрайство і йому загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

До слова, “Батьківщина”, чиї партійці за попередньої каденції організовували дерибан Біличанського лісу та зелених зон Приіпіння, в Бучанській міській раді негласно утворює коаліцію з промерськими “Новими обличчями” разом з більшістю депутатів БПП.

Голова регламентної комісії від БПП Катерина Цип’ящук покриває депутатів Черненка та Козака і каже, що ті пропускають засідання комісії через роботу:

“Без поважних причин жодний член комісії не пропускає. Депутат Черненко має постійне місце роботи, і є такі випадки, коли відповідно до наказу керівництва він обов’язково має десь бути присутнім. Ви знаєте, де він працює і знаєте специфіку цієї роботи. Тому без поважної причини він не пропустив жодного засідання комісії”.

Варто зауважити, що закон не передбачає жодних поважних причин для відсутності на засіданнях сесій або комісій.

За словами голови регламентної комісії, депутатиїй повідомляють, якщо не можуть бути присутні на засіданнях.

“Звичайно! У мене було, коли мене не було з поважних причин, але організація роботи комісії покладається на заступника голови комісії – на Козака Ігоря Олександровича, і всі члени комісії спрацьовують оперативно і взагалі в цьому в нас немає ніколи проблем”, – запевняє голова.

На зауваження, що Ігор Козак пропустив 31% засідань комісій і також сам став прогульником Катерина Цип’ящук відповідає, що він завжди повідомляє, якщо через роботу не може бути присутній на комісії.

“Якщо у Ігоря Олександровича є якесь судове засідання, і це безпосередньо його робота і його обов’язок представляти інтереси – він адвокат, то звичайно. Якщо судом призначено судове засідання, то я обов’язково про це знаю і він про це повідомляє”, – відповідає голова комісії і додає, що за минулий рік у них не було випадку, коли на комісії був би відсутній кворум: “У нас із цим порядок – у нас 5 членів комісії, тому 3 завжди обов’язково є. Ну а зазвичай – чотири. Це дуже рідко буває, коли три людини на комісії”.

Щодо санкцій за пропуски і профілактики прогулів, то голова регламентної комісії обмежується попередженнями.

“Я безпосередньо періодично на сесіях повідомляю про те, що депутати зобов’язані брати активну участь в роботі комісій. Якщо комісії активно працюють, відповідно, і сесії відбуваються злагоджено, менше питань виникає у депутатів і у присутніх у залі”, – каже Катерина Цип’ящук.

Як виявилося, представник “Нових облич” Андрій Великодній, який у антирейтингу прогульників засідань комісій посів 2 позицію, втратив інтерес до засідань земельної комісії після Постанови Верховного суду України, якою було визнано незаконним виділення землі в лісовій частині Бучі:

“На всіх комісіях я був, у мене всього 2, максимум 3 пропуски. Якщо навіть я був відсутній, то я завжди на телефоні. У нас всі земельні питання в зв’язку з рішенням суду не розглядаються взагалі, а питання розподілу ділянок, які не входять в 890 га, голосуються одноголосно. Не знаю, чому вам дали таку інформацію, я на всіх засіданнях буваю. Комісії зараз проходять спокійно. Але на суди їздимо, слухаємо”.

Фото: Бучанська міська рада. Офіійна сторінка

На фото Великодній під Печерським судом, де обирають міру запобіжного заходу Федоруку, разом з іншими депутатами від “Нових облич”.

Далі депутат розповів, що через діяльність громадянських журналістів йому доводиться ходити на допити в Генпрокуратуру. Мова йде про тендер на озеленення, сумою 1,5 млн грн, які депутат виграв, обійшовши комунальне підприємство.

“Це ж ви пишете, про 1,5 млн, я вже через вас на допити хожу. Ходить на тендери ЖЕК, так йому потрібно ходити, я ходжу, бо я це люблю. Приходять і з Києва люди, ставлять різні ціни. Вибирається найменша ціна. Я робив це, поки не був депутатом, тому що Тарасівську від снігу лише я відкопую. Поки хожу на допити в Генпрокуратуру, я час витрачаю, у мене троє дітей”, – жаліється Великодній.

Ще один депутат від “Нових облич” Віталій Якубенко почав активно пропускати засідання комісії охорони здоров’я в другій половині 2016-го року:

“Я хворів. Один раз я хворів, другий раз дитина хворіла”.

Найбільше прогулюють депутати з Лісової Бучі та Центру

У порівнянні з піврічним моніторингом показники відвідуваності комісій і сесій погіршилися у таких представників Партії захисників Вітчизни: Андрія Подкідишева, Олександра Таможнього, Володимира Кравчука. Також прогулювати більше стали такі депутати від “Нових облич”, як Олег Черненко, Андрій Великодній, Віталій Якубенко. Також вівідуваність погіршилася у Анатолія Волковського (Наш край) та Ігоря Козака (Батьківщина).

“Свободівець” Олександр Животовський після піврічного моніторингу ЧЕСНО не пропустив жодного засідання комісії соціально-економічного розвитку. Анатолічна ситуація і з Оленою Березинець з “Нових облич”. Таким чином її у моніторингу за рік роботи БМР з-поміж прогульників немає.

Руслан Данюк (ПЗВ), Іван Окоєв (Свобода), Олександр Ямненко (Свобода), Віталій Хвостенко (Укроп), Анна Ісламова (БПП) покращили свої показники відвідуваності, але не в достатній мірі. Тому вони залишаються у статусі депутатів-прогульників.

Зауважимо, що найбільше в раді засідає бюджетна комісія, найменше – комісія з питань освіти. Така ситуація є характерною для більшості рад, які моніторить ЧЕСНО.

У Приірпінні Громадський рух ЧЕСНО проводив підсумковий моніторинг роботи рад у 2015 році й продовжує стежити за відвідуванням депутатів. Ірпінська міська рада традиційно не надає відповіді на запит й покриває прогульників ради.

Автори: Олена Жежера, Сергій Огородник – журналісти Громадського руху ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539