Правосуддя по-українськи: суд перенесли через відпочинок підсудного за кордоном

0

Судове засідання у справі розкрадання бучанського лісу в особливо великих розмірах посадовими особами Бучанської міської ради, заплановане на 16 січня, не відбулося через закордонний відпочинок одного з підсудних.


Прокуратура підозрює Бучанського міського голову Анатолія Федорука, секретаря Бучанської міськради Василя Олексюка, екс-начальника відділу Держкомзему в місті Буча Олександра Дзюблюка та екс-очільника ірпінського відділу земельних ресурсів Миколу Шульгу в перевищенні службових повноважень під час виділення землі в межах бучанського лісу, зокрема й 14 га так званого “Бучанського межигір’я”, оформленого через підставних осіб на діда колишнього нардепа-комуніста Ігоря Калєтніка.

Ця судова справа є унікальною тому, що провадження, відкриті Генеральною прокуратурою України щодо згаданих вище чотирьох чиновників, об’єднали в одне й у такому вигляді передали до суду. Завдяки цьому обвинувачені вже майже рік затягують розгляд справи, з різних причин по черзі не з’являючись на судові засідання. За відсутності одного з чотирьох підозрюваних або когось із їхніх адвокатів суддя ірпінського суду Віталій Кафтанов розгляд справи відкладає.

Традиційно підтримати посадовців прийшли пенсіонери з Приірпіння. Приїздять вони навіть із селища Коцюбинське.

Підготовче засідання, уперше призначене ще на 2 березня 2018 року, учергове не відбулося через неявку обвинуваченого Шульги.

Як повідомив його адвокат Ігор Козак, який є депутатом Бучанської міськради від ВО “Батьківщина”Шульга разом з родиною вирушив на оздоровлення за кордон. Квитки він нібито придбав за півроку до цієї поїздки.

Як доказ того, що Шульга не з’явився на судове засідання з поважної причини, адвокат передав до суду електронний квиток, куплений на ім’я обвинуваченого.

Присутні в залі суду, зокрема й прокурор, не заперечували проти долучення роздрукованого електронного квитка до матеріалів справи та перенесення засідання на 10:00 26 березня.

Активіст Віктор Бархоленко, який понад 10 років бореться проти незаконного знищення лісу в Бучі, уважає затягування судового процесу умисним як з боку обвинувачених, так і з боку прокуратури:

На голову не налазить нахабна поведінка підсудних і злочинна бездіяльність щодо цього прокурора. Це ж очевидно, що слухання справи по суті штучно затягується підсудними та їхніми адвокатами, а прокурор не вчиняє жодних дій, аби це припинити. Чому він не вимагає взяти підозрюваних під варту, щоб нарешті розгляд справи по суті розпочався? Чи всі разом чекають на президентські вибори, на яких Федорук має дати в Бучі гарний відсоток за Порошенка?”

Прес-секретар Генеральної прокуратури України Андрій Лисенкоповідомив, що саме обвинувачувані умисне затягують судовий процес:

Прокуратура не може втручатися в організацію роботи суду. За інформацією прокурора, який був присутній на судовому засіданні, перенесення було пов’язане з тим, що не з’явився один із захисників, тобто адвокатів, та один з обвинувачених. Іде затягування процесу з боку обвинувачених. Й у зв’язку з тим, що суддя не може провести навіть підготовче засідання, прокурор не може клопотати про обрання ним запобіжного заходу”.

Прокуратура наполягатиме на тому, щоб розпочати це засідання, і в разі, коли буде вже дійсно фактичне й очевидне затягування процесу з неприходом, неявкою адвокатів, то прокуратура, найімовірніше, клопотатиме про надання обвинуваченим державного адвоката”, – додав Лисенко.

Нагадаємо, що 2016 року Генеральна прокуратура провела серію обшуків у фігурантів антикорупційних розслідувань – мера БучіАнатолія Федорука та його кума Володимира Карплюка. Тим часомКарплюк утік з країни. Після обшуків Федорук збирав віче на свою підтримку, де члени його команди звинуватили Петра Порошенка в тиску на місцеве самоврядування. Було відкрито кілька кримінальних проваджень щодо Федорука та Карплюка, проте до суду дійшла лише справа стосовно Федорука. Кримінальні провадження, відкриті проти Карплюка, закрили, після чого він залишив посаду мера Ірпеня.

Згодом Федорука з Карплюком помітили серед учасників зустрічі представників громад Київщини з членами осередку “БПП” у Київській області.

Виборчий округ №95 “БПП” віддає на відкуп фігуранту антикорупційних розслідувань Володимирові Карплюку, про що повідомляли ЗМІ. Не виключено, що балотуватись у нардепи від цього самого округу буде й Федорук, який 2014 року програв Гаврилюку і якому теж потрібна недоторканність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539