Чому міський голова маленької Бучі заробляє стільки ж, як мер міста-мільйонника?

0

Бучанський міський голова Анатолій Федорук, якого судять за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах, отримує зарплату нарівні з мерами міст-мільйонників, не має у власності жодної нерухомості, натомість земельними ділянками, квартирами, офісними приміщеннями та недобудованим будинком володіє його дружина. Федорук не має власного авто, а орендує його за 140 тис. грн на рік.

Про це повідомляє Рух ЧЕСНО.

Заробітна плата мера Бучі Анатолія Федорука за 2018 рік зросла майже вдвічі. Про це свідчить його декларація на сайті НАЗК. Торік на посаді Бучанського міського голови він одержав понад півмільйона гривень зарплати, тобто в середньому 43 тис. грн на місяць. 2017-го як мер він заробив 284,4 тис. грн. Якщо цю суму поділити на 12 місяців, то виходить, що місячна заробітна плата Федорука була 23,7 тис. грн.

Для порівняння: мер міста-мільйонника Дніпра Борис Філатов задекларував майже таку саму заробітну плату, як і міський голова Бучі, населення якої офіційно становить близько 35 тисяч осіб.

Отже, за різного навантаження та рівня відповідальності у вирішенні питань Філатов і Федорук отримують за свою роботу майже однакові гроші з бюджету.

При цьому бюджет Бучі 2018 року був майже 425 млн грн, а бюджет Дніпра – 12 млрд грн, тобто у 28 разів більший.

За заробітну плату меру та преміювання голосують депутати на сесії.

“Я не можу зрозуміти, невже нашому Федоруку недостатньо тієї заробітної плати, яку він отримував до цього? Адже він мав надприбутки, а саме дохід від будівельного бізнесу та “відкати” від контролю будівельного бізнесу, спекулятивного ринку землі тощо. А тому його офіційна заробітна плата порівняно з його неофіційними прибутками – це дрібниці. Очевидно, що його жадібності просто немає меж. Краще б ці зайві 20 тис. грн щомісяця пустив на соціальну сферу”, – зазначає громадський діяч Віктор Бархоленко.

Окрім зарплати, у розділі “Доходи” в декларації Федорук зазначив вартість орденів від Київської обласної державної адміністрації – 137 грн.

Федорук тримає гроші готівкою в різних валютах: майже 13 тис. дол., 157 тис. грн та 3,5 тис. євро, що сумарно, за курсом Нацбанку, становить більш ніж 600 тис. грн і перевищує річну зарплату міського голови.

Дружина мера Людмила Федорук заробила за 2018 рік понад 1 млн грн. Це дохід від її підприємницької діяльності. Відомо, що вона є власницею аптеки в Бучі.

За таких чималих заробітків дружина Федорука задекларувала грошових активів лише приблизно 58 тис. грн, які вона зберігає на банківських рахунках. Готівкових коштів жінка не має.

Усе майно родини оформлене на Людмилу Федорук. Серед її власності є земельна ділянка площею майже 15 соток у Бучі та будинок, у якому мешкає Федорук і який зазначений у його декларації як недобудований.

Як відомо, кілька років тому під час судового засідання, коли вирішували питання щодо усунення мера Бучі з посади та обирали для нього запобіжний захід, Федорук називав свою домашню адресу – місто Буча, вул. Шевченка, 79 і запевняв суддів, що не приховує місця свого проживання.

За цією самою адресою в липні 2016 року співробітники ГПУ робили обшук та вилучили документи, які підтверджують злочинну діяльність Федорука.

Як видно на світлині, будинок не здається недобудованим.

 

Фото, зроблені всередині будинку, також свідчать про те, що він не перебуває в стадії ремонту.

 

Як розповіли члени однієї з виборчих дільниць у Бучі, на виборах Президента України Федорук голосував за адресою реєстрації: вул. Вокзальна, 101.

У декларації мер теж зазначив, що місце реєстрації не збігається з місцем його фактичного проживання.

Федорук задекларував 25 офісних і нежитлових приміщень, власницею яких є його дружина, проте жодних даних про передання їх в оренду та дохід від неї не надав.

Людмилі Федорук належать також приміщення аптеки в Бучі та квартира площею 36,6 кв.м.

Дочка мера Анастасія Федорук володіє квартирою в Бучі площею 88,1 кв.м, котру вона придбала 2015 року.

У своїй декларації Федорук зазначив два автомобілі: LEXUS RX 350 2010 року випуску, який належить його дружині й який 2017 року невідомі особи викрали в Бучі, а згодом повернули, та MERCEDES-BENZ GL 500 4 MATIC 2013 року випуску, котрий міський голова орендує в громадянина Леоніда Дороша за 140 тис. грн на рік.

Цю автівку мер Бучі почав орендувати в Дороша 2017 року за таку саму суму – 140 тис. грн, про що він згадував у своїй попередній декларації.

Цікаво, що в декларації за 2015 рік Федорук повідомляв, що має у власності фактично таке саме авто.

У декларації за 2016 рік “Мерседеса” вже не було, але з’явився дохід від продажу рухомого майна – так само 140 тис. грн. При цьому Федорук зазначив себе і джерелом доходу, і декларантом.

Місцеві ЗМІ зауважують, що вартість автомобіля такого класу надто занижено.

Сума, у яку щедрий посадовець оцінив своє майже нове авто, за курсом Нацбанку, заледве перевищує 5 тисяч доларів.

(Натисніть, щоб збільшити)

Ринкова вартість такої машини – близько 90 тисяч євро, що, за курсом Нацбанку, дорівнює майже 2,5 мільйона гривень.

Після продажу автівки мер Бучі не подав до НАЗК повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, хоча мусив це зробити протягом 10 днів.

Як інформують ЗМІ, Федорук придбав цей автомобіль у салоні 2013 року. Того самого року його родина отримала понад 2 млн грн сукупного доходу.

Нагадаємо, 2017 року Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за фактом розкрадання земель державної власності в особливо великих розмірах Анатолієм Федоруком та іншими працівниками Бучанської міськради. Ірпінський суд уже понад рік розглядає цю справу, але засідання постійно доводиться переносити через відсутність або хвороби підсудних чи адвокатів.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539