Звіт селищної голови Коцюбинського Ольги Матюшиної за 100 днів роботи

1

За перший місяць роботи я вже звітувала громаді і в Інтернеті, і на шпальтах інформаційно-аналітичного бюлетеня “Громада Коцюбинського”. Звітувати за 100 днів влади – європейська традиція, яку треба переймати не лише нардепам, а й усім представникам місцевого самоврядування. Також я звітую за кожен день роботи у соцмережі “Facebook” на своїй сторінці.

Моя заробітна платня становить 3 тисячі гривень і я не виписую собі 100 % премій, як мій попередник екс-регіонал Вадим Садовський.

Благоустрій та економічні проблеми селища

Почнемо з приємного. Волонтер-архітектор Ігор Юрчак розробив спеціально для громади Коцюбинського безкоштовно план розвитку паркової зони селища. Ми шукатимемо позабюджетного фінансування, щоб наша зелена паркова зона виглядала достойно. Вже є потенційний інвестор. Проект потребує обговорень з громадою й громадські слухання будуть організовані у квітні-травні, коли потепліє й громаді буде комфортно пройтись з архітектором парком.

Без імені

Тільки ми приступили до виконання повноважень, я дізналася, що УЖКГ “Біличі” – банкрут. Борг становить 16 мільйонів. Значна частина – кошти, які ми завинили водоканалу. На жаль, бюджетна комісія, де головує депутатка Людмила Узерчук та яка складається виключно з депутатів “Нових облич”, за 100 днів влади так і не подала своє стратегічне бачення того, як вирішити цю складну проблему.

Саме через мільйонні борги УЖКГ “Біличі” змінює рахунки, бо попередні блокує виконавча служба. Завдяки волонтерці Олександрі Куцан, яка входить в нашу команду волонтерів від громади, ми зробили моніторинг УЖКГ “Біличі”, щоб розуміти, як далі вирішувати цю проблему, й детально про його результати можна прочитати в її колонкці на “Громаді Приірпіння”. Пані Куцан паралельно провела опитування мешканців щодо того, чи задоволені коцюбинчани якістю роботи двірників й здійснено моніторинг так званих “білих плям” – території, що так чи інакше не закріплена за жодним із двірників. Проведена зустріч із двірниками, виявлено, що у них просто забирають частину заробітної платні. Питання роботи УЖКГ “Біличі” – вирішуємо.

Після вивчення ситуації, як варіант я бачу створення нового комунального підприємства, розробивши план санації для УЖКГ “Біличі”. Від більшості депутатів я за всі 100 днів не побачила жодних заходів щодо вирішення цієї доволі гострої проблеми селища.

Це не єдиний серйозний виклик, який чекає на нас всіх. Друга невтішна новина, яку ми дізналися, щойно увійшли в повноваження – це позов від ТОВ “КРАЙ-БУД” та ПП “Глосар” на понад 4 мільйони гривень. Це більше половини річного бюджету селища. Ми мало не пропустили строки подачі апеляції. Більшість депутатів не хотіла включати це питання в порядок денний. Але їх разом зі мною таки вмовили працівники планово-економічного відділу. І ми встигли. Жоден з представників депутатської більшості, зокрема й депутата, який хоче стати головою комісії з питань ЖКГ, за всі 100 днів так і не поцікавився ані ситуацією з банкрутством УЖКГ “Біличі”, ані ситуацією з багатомільйонним позовом товариств, які хочуть у нас забрати понад 50 % річного бюджету.

17 лютого, коли відбувся суд, жоден представник бюджетної комісії чи тих депутатів, які хотіли б працювати над вирішенням проблем ЖКГ, не прийшли на судове засідання підтримати раду, хоча за Садовського в Ірпінь депутати заступатися їздять досить натхненно. В тому числі й депутат Владислав Євстєфєєв, який хоче очолити комісію з питань ЖКГ та містобудування. Доводжу до відома, що депутат Анісімов не зміг бути на суді, оскільки як військовослужбовець перебуває у відрядженні в зоні АТО.

Допомога юридичному відділу ради, який завалений в більшій мірі тим, що готує відповіді депутатам на їхні часто безглузді звернення, надається в тому числі й волонтерами селища з відповідними компетенціями. У ситуації з мільйонними борами допомагає розбиратися зокрема й юристка Наталія Коломієць, яка описала проблему у своїй колонці. У нас під загрозою втрата більшої частини бюджету селища, що загрожує економічним колапсом. Бо за 4 дні роботи Садовський підписав акт прийому-передачі робіт по реконструкції каналізації, яка зараз виливається в 4 мільйони.

У Ворзелі, з слів активістів, на суди не ходили.

Безымянный

Ми не відступимо і будемо воювати за наші гроші до кінця. Кілька днів тому нам заблокували рахунки в казначействі. З притиском ми їх розблокували, щоб встигнути подати позови у цій справі.

Для сфери благоустрою та економії коштів селища це дві найбільші проблеми, які потребують системної роботи. тому закликаю всіх депутатів, зокрема тих, хто бачить свою роботу у сфері ЖКГ та в комісії з питань бюджету – долучатися. Політика – найбільший ворог системи благоустрою, бо благоустрій не терпить тривалих розмов, а вимагає кропіткої й щоденної роботи.

Ми протрималися цей опалювальний сезон і не піднімали цін на опалення попри тиск компаній, які фактично є монополістами на ринку. Але наголошую громаді, що 2016 рік є особливий для сфери ЖКГ. Треба створювати, за законом, ОСББ. У наші плани входить залучати на громадських засадах коцюбинчан, які вже мають ОСББ для консалтингу тих, хто думає про те, щоб самим створити кошти. Я бачу, що громадяни цікавляться цим питанням, і ми сприятимемо цим процесам.

Також член нашої команди активістів Андрій Скіпальський веде переговори щодо запровадження в селищі прогресивної системи “Відкрите місто”. Цю систему успішно використовує Тростянець та інші міста України. Завдяки їй кожен мешканець в електронній формі може повідомити селище про комунальну проблему (перегоріла лампочка, неприбране сміття) і в керівника комунальної установи та селищного голови одночасно з’являється оповіщення. Відповідно і селищний голова і громада можуть контролювати оперативність та якість роботи комунальної служби. Мешканці можуть виставляти і фото.

Без імені

Кожен може залишити свої коментарі й слідкувати за тим, хто як реагує і працює в реальному часі.

Завдяки новій працівниці селищної ради техніку з благоустрою Лесі Єльніковій у нас нарешті є новітня мапа селища і ми можемо тепер нанести на неї всі комунікації, що не робилося роками. Для розуміння, коли ми прийшли у раду ніхто нам не передав жодних справ та належних мап.

Без імені

На один з варіантів мапи ми плануємо нанести підприємців разом із умовами оренди землі, щоб кожен міг розуміти, де є вільна земля для розвитку бізнесу. Бо історично склалося, що депутати беруть земельні ділянки, а потім здають їх у суборенду. Просто депутати знають як і де все швидко оформити, а для громадян це видається проблемним.

Ми знайшли нового підрядника, який буде вивозити сміття з селища, сподіваюся якісніше, ніж це робило МПП “Рада”, яке пов’язане із заступницею міського голови Ірпеня Наталією Семко. Нова фірма помила баки й розпочала роботу.

Комунальники поки не нарікають. Ми моніторимо якість надання послуг. Прошу приватний сектор укласти договори на вивезення сміття. Також прошу приватні будинки припинити зливи нечистот в озеро.

Постійно чистили дороги. Я особисто контролюю якісь очищення дорік і як автомобіліст увечері об’їжджаю селище. Бачила хтось в Інтернеті жалівся на те, що на санках їздити не можна. Значить комунальники справилися. 🙂 Більше того, ми витратили менше коштів за той же період, що попередня влада минулого року на очищення вулиць. А якість, як на мене, краща.

Проведені перемовини з “Епіцентром” щодо якнайшвидшого прибирання складів з центру селища.

Безымянный

Ці склади розташовані на ділянці, яку депутати попередньої канденції надали в оренду зятеві колишнього селищного голови екс-регіонала Вадима Садовського. Ще будучи активісткою я написала колонку про те, що у Садовського був конфлікт інтересів й він не мав права голосувати, коли давав ділянку зятю. Ця справа, яка засвідчила про корупційну складову була доведена до суду й виграна прокуратурою. Я особисто давала пояснення, як людина, яка була присутня на сесії. На захисті Садовського стояла секретарка селищної ради Юлія Главацька разом із ще кількома депутатами селищної ради попереднього скликання. Главацька на тій сесії теє підтримала питання оренди землі, де зараз великі машини, знищуючи дорогу в центрі селища, привозять будматеріали й приносять прибутки родині Садовських-Осіпових. А дорогу ми розбиту будемо ремонтувати своїм бюджетним коштом.

Провели перемовини з “Святошинським ЛПГ” щодо розчищення сухостою по периметру селища та усуненню несанкціонованого бізнесу, що згубно впливає на життєдіяльність дерев (СТО поблизу ліцею).

Безымянный

Сухостій продовжують чистити, а СТО завдяки спільним діям працівників благоустрою Святошинського ЛПГ та селища Коцюбинсбке демонтоване. Грунт мають прибрати найближчим часом.

Також вивезли будівельне сміття на розі Меблевої з лісу поблизу КНС.

Безымянный

Активісти разом з нами прибрали сміття в лісі вздовж дороги по вул. Пономарьова.

Безымянный

На вулиці Робітничій під час танення снігу за моїм розпорядженням відкачували й будуть відкачувати воду. На майбутнє маємо зробити так, щоб запрацювала системи зливостоків, щоб ресурс комунальної служби не працював постійно як аварійна служба.

Після звернення для Святошинської РДА на Робітничій зробили ямковий ремонт. За моєї ініціативи депутат від БПП, очільник Святошинської РДА звернувася до бюджетної комісії щоб провести капітальний ремонт вулиці Робітнича. У свою чергу ми заклали в бюджет ремонт доріг і плануємо закрити найбільш болюче питання – ремонт так званого бульвару Садрвського. Роботи мають розпочатися навесні, коли буде відповідна погода.

Безпека в селищі та екологічгі ризики

Також проведені перемовини щодо посилення роботи поліції у селищі та патрулювання. Очікуємо на окрему групу патрулювання саме для Коцюбинського.

Разом з тим зазначаю, що я незадоволена роботою правоохоронців, які не боронять громадян і не працюють належним чином. Мені повідомили про те, що у селищі відсутні так звані “наливайки”. У той самий день, коли я отримала листа від правоохоронців я особисто з працівницями ради та депутаткою Наталею Пилипенко виявили і склали акт по роботі 2 наливайок. Майже одразу є правоохоронці відрапортували, що і вони знайшли одну “наливайку”. Таким чином тільки під тиском громадськості та ЗМІ вдається досягати результатів у роботі, яка має відбуватися взагалі без залучення такого ресурсу з боку працівників ради.

Стерилізація собак триває. Я думаю, що кожен помітив, що собак з кліпсами на вухах стало значно більше.

Щодо екології, належний стан якої прямопропорційно впливає на наше здоров’я й ризики захворювань, то моя позиція щодо збереження і захитсту Біличанського лісу залишилася незмінною. Ми – 4 чорнобильська зона. Тому збереження буферного щита – лісу – це обов’язок для кожного громадянина. Народна депутатка Ольга Червакова, яка боролася за збереження Біличанського лісу будучи ще журналісткою, разом зі мною та активістами лобіює питання винесення меж Нацпарку в натуру.

Безымянный

Після цього будь-який інтерес дерибанників до селища просто пропаде. Й селище зможе спокійно розвиватися, а не жити чергові 5 років у колапсі. Народна депутатка Червакова мала щодо цього питання особисту розмову з Президентом України.

Транспорт

У перші ж дні я звернулася до Київради з проханням завести в селище Коцюбинське, значна частина мешканців якого працює в Києві, комунальний транспорт. Це питання Київрада зараз спільно з ОДА узгоджує, оскільки самовільно на територію іншого населеного пункту вони заїздити без погоджень не зможуть.

Комунальний транспорт столиці вирішив би дуже значну проблему селища – тарифи на проїзд, які я особисто вважаю необгрунтованими і як боролася з цим явищем, так і продовжуватиму робити все можливе, щоб демонополізувати цей ринок.

Обговорюється питання подовження безкоштовної маршрутки на вихідних з селища через “Епіцентр” до “Ашану”. Перемовини проводяться одразу з двома гіпермаркетами.

Освіта та культура

У дитсадку “Світлячок” запустили систему ipay (платити за садок можна на 5 грн менше і без комісії. В подарунок – сертифікат до “Ігроленду”). На черзі долучаємо до програми другий дитячий садок у селищі.

Наголошую, що заклади освіти перебувають під кадровим контролем Ірпеня. Тому проводити зміни у менеджменті я, на жаль, не можу. Хоча я зверталася до Ірпеня з проханням передати нам напряму фінансування закладів, щоб надало громаді Коцюбинського прямих важелів впливу. Ось відповідь на моє звернення від голови Ірпеня Володимира Карплюка.

Без імені

Міський голова Ірпеня переконаний, що силове об’єднання Коцюбинського з Ірпенем, яке повністю злили депутати попередньої каденції без належних обговорень, це вже вирішене питання й ніхто не збирається навіть думати про те, що Коцюбинське може саме керувати фінансами й контролювати якість послуг, які надаються населенню.

Мною було видане розпорядження щодо публічного оприлюднення списків черговиків до дитсадків і керівництво садків, і Ірпінь заблокували цю антикорупційну ініціативу. Вважаю, що громада має право чітко бачити, хто є в дитсадку, на яких умовах зайшов, хто чекає в черзі, щоб в травні можна було абсолютно прозоро кожному громадянину показати, що 30 діток, скажімо, випустили, і от саме наступні 30 пішли в садок. Я сподіваюся, що голова фракції БПП Марія Шевченко, яка взялася за антикорупційний напрям боротьби, допоможе у вирішенні цього питання.

Загалом за ці 100 днів я зробила висновок, що дуже даремно заклади освіти, які мають бути підконтрольні й підзвітні нам, передали до Ірпеня. Саме ми маємо нести перед громадою відповідальність щодо належної роботи цих закладів.

Щодо Будинку культури, який у нас Ірпінь “орендував” за одну гривню і ми мали побиратися, щоб для громади провести сесії публічно. Тепер ми докладаємо всіх зусиль, щоб Будинок культури функіонував для громади. Уявіть, коли ми просили провести дебати, нам озвучили цифру 1 600 гривень. Тобто в бюджет селища мала надійти одна гривня, а в бюджет Ірпеня всі кошти від оренди? Справедливо. І головне раціональне використання майна територіальної громади селища.

У Будинку культури ми провели новорічну програму, яку анонсували на сайті селищної ради. На свята ми роздавали діткам новорічні подарунки від волонтерів, які за власною волею їх передали дітворі селища.

Безымянный

Зокрема порадував мультфест “Муля”, який допомогла провести Олександра Куцан. 

Безымянный

Другий мультфест ми не провели через карантин. Подарунки, які залишилися відвезли в дитячий будинок. Також прошу всіх охочих доєднуватися до прекрасного спортивного орієнтування “Belichi-Cup”, який готує син пані Куцан – Дмитро.

Завдяки активістці з нашої команди Олені Черненко, яка працює в Національному музеї Шевченка, до Дня святого Валентина ми провели майстер-клас.

Безымянный

Також у школі провели представники громадського сектору лекцію на тему: “Визвольний рух 1918-1933рр. та “День Соборності України”.

До Водохреща поблизу озера в лісі комунальні служби на прохання членів релігійної громади упорядкували все для належного проведення свята.

Святкування 75-річчя з Дня перейменування селища Коцюбинське

День селища у нас буде традиційно восени. У нас ювілей з дня перейменування у лютому місяці.

Прошу всіх по можливості знайти у себе світлини з ХХ століття,також ми зацікавлені у тому, щоб показати, як проходили у селищі пам’ятні дати. Нам показали прапор, який піднімали у нас над селищною радою до Дня незалежності 1991 року. За відсутності в селищі музею дуже хотілося б зробити фотовиставку та, якщо вдасться відшукати пам’ятні речі з нашої історії, – то тематичну експозицію. Тому прошу всіх переглянути світлини і подумати над історією нашого рідного Коцюбинського.

Також рада своїми рішеннями надає звання почесного громадянина селища. Я переконана, що до 75-річниці перейменування ми маємо відзначити достойних односельців, бо часи, коли Коцюбинська селищна рада голосувала за таких одіозних постатей як Петро Мельник, я вірю – в минулому.

Ще восени до Дня селища Коцюбинське хотілося б провести конкурс на найкраще оформлений під’їзд. На Меблевій за ініціативи нашої активістки Олександри Куцан вже у розпалі творчий підхід до оформлення стін.

Безымянный

Думаю, що до такої прекрасної ініціативи нашої команди, за погодженням з сусідами, варто долучатися всім охочим.

Щодо шкіл, які теж підпорядковані Ірпеню, я регулярно піднімала питання належно оформлених аптечок, належної якості харчування, якісного прибирання туалетів. Ці проблеми регулярно обговорювалися і з заступницею міського голови Ірпеня Наталею Семко, і з головною лікаркою СЕС Галиною Савчук.

Соцзахсит населення

Разом із власником аптеки, що розташована в медустанові селища ми узгодили, за сприяння головної лікарки пані Бідули, список медикаментів, на які треба забезпечити знижку. 

Вдячна всім, хто долучився до збору коштів нашій Варварі, що мешкає на вул. Пономарьова. Та Людмилі, яка потребує лікування у зв’язку із важкою хворобою. Всім, хто може допомогти з фандрайзингом -прошу долучатися. На жаль, наша держава не завжди можу допомогти в скрутну хвилину. Розмір допомоги з бюджету селища просто мізерний для таких серйозних потреб. Єдиний порятунок – це розбудова сильного й відповідального громадянського суспільства. Й ми докладаємо до об’єднання громади довкола вирішення таких проблем всіх зусиль.

На прикладі історії хлопчика Артема, який опинився в дитячому будинку через трагедію, яка спіткала його родину, ми зрозуміли, що системна робота у цьому напрямі у селищі роками не налагоджувалася і належним чином не функціонує й проводимо консультації з експертами щодо реформування підходів.

Питання виборців, що проживають на території колишньої військової частини: належних умов проживання та подальшого житлового питання обговорюємо медіативно: звівши разом всі сторони конфлікту – мешканців, представників Міноборони, забудовників. Селищна рада тут може бути виключно майданчиком для комунікації й конструктивно модерувати дискурс, бо земля колишньої військової частини нам не підконтрольна. Все що ми можемо зробити і робимо – налагоджуємо публічний діалог в інтересах людей.

На звернення працівників сфери освіти щодо неправомірного здирництва коштів на “Ірпінський вісник” відреаговано належним чином. Питання стало гласним. Відповідні звернення подані до правоохоронців.

Без імені

Гроші на комунальну газету, яка фінансується з наших податків і оприлюднює неправдиву й неперевірену інформацію, здирати з бюджетників – це ганебно. Ніхто в Коцюбинському не думає запускати комунальну пресу “Коцюбинський вісник”. Громаді є на що витрачати кошти. Якщо політикам кортить грати у медіа-війни, то хай дістають гроші з своїх кишень, а не з кишень бюджетників.

Скіпальський, якого так не хоче бачити в виконкомі більшість депутатів, подав проектну заявку на грант 25 тис у о для соцпроектів у селищі. Це не значить, що він її виграє, але заявку ми подали після обговорень з активістами вчасно, обговоривши те, що можна реально за ці гроші запровадити. Ініціативу Скіпальського вважаю прекрасним шансом залучити додаткові кошти. Подібних ініціатив від бюджетної комісії я не бачу. Так само дуже хотілося б бачити такі ініціативи від депутата Ірпінської ради Богдана Слюсаренка, який так хоче працювати другу каденцію поспіль у виконкомі. Чекаємо від нього аналогічних дій, нехай розповість нам, які він подає проектні заявки і ми щиро порадіємо, коли він нам повідомить про те, що працює в цьому напрямі. Це означатиме, що депутати Ірпінської ради можуть працювати, а не стрибати з телефоном на виборців і заявляти, що не будуть звітувати.

Зауважу, що нападами на людей депутати просто можуть віднадити грантодавців з селища. Й які б фахові заявки не подав пан Скіпальський чи пан Слюсаренко, грантодавець вивчатиме ситуацію в громаді, а у нас такий ККД від ради, що пошуковик гугл просто зашклює і фото, і відео… Прошу всіх думати про те, що є таке поняття, як “упущені можливості”. Якщо депутати не можуть згенерувати додаткове наповнення бюджету – не заважайте принаймні спробувати іншим.

Підзвітність та прозорість у роботі ради

Я звітую, як вже повідомляла, за кожен робочий день у соціальній мережі Facebook. Це своєрідний щоденник селищного голови. Також проводжу зустрічі з коцюбинчанами (прийом громадян) не лише в середу, розповідаючи про роботу селищної ради та наші плани.  Сесії ради проводяться гласно. За всю історію селища такого рівня відвідування громадою сесійних засідань не було.

Я надала розпорядження відцифрувати всі рішення та протоколи ради та виконкому Юлії Главацькій (обрана депутатами секретарка ради) задля доступу громадян до інформації, але вона це розпорядження виконувати відмовилася. Натомість дуже хоче, щоб її роботу в новому 2016 році преміювали (зауважу, що майже весь лютий пані Главацька у відпустці, а третина січня – це вихідні).

Завдяки активістам ми перенесли офіційний сайт селищної ради з Іркутського серверу на незалежний сервер. Вважаю, що розміщення офіційного сайту на сервері, який підконтрольний РФ – це зрада державних інтересів.

Безымянный

Це було після аудиту також одним із наших пріоритетних завдань. Доводжу до відома громади, що наприкінці січня була спроба несанкціонованого втручання у роботу офіційного сайту селищної ради за ініціативи секретарки ради Юлії Главацької. Відповідне звернення подане до правоохоронних органів. Будь-які спроби несанкціонованого втручання тепер обмежені.

Також активісти звернулися з запитом про доступ до публічної інформації й проаналізували роботу попередньої ради. Провели свого роду громадський аудит, результати якого оприлюднили одразу для громади. Цей аудит, здійснений на громадських засадах, допоміг нам виявити такі схеми, як здирницька оборудка “ремонту” каналізації на Бакала. За активістами стежили депутати. Хочу наголосити на тому, що проти громадського моніторингу попередньої влади виступає безпоседеньо голова бюджетної комісії пані Людмила Узерчук. На мою думку робота чиновників має бути максимально прозорою, ми маємо сприяти максимально прогресивним інноваціям громадськості. Якщо пані Узерчук хоче здійснити альтернативний аудит і презентувати його громаді у неї всі 100 днів роботи була така нагода. Ми чекаємо на звіт про результати роботи.

Проект регламенту, який регулює відносини між депутатами, групами, фракціями, селищним головою та виборцями, робоча група надала на ознайомленні Інституту політичної освіти та Громадському руху ЧЕСНО. Також завершуюється за участі юристів-волонетрів робота над проектом статуту селища, який не змінювався дуже багато років й частина норм якого відверто суперечать законам України. По завершенню роботи ми організуємо громадське обговорення із залученням експертів. Право громади на громадські слухання є невід’ємним й слухання проводитимуться щоразу, коли треба вирішити важливе для всієї громади питання.

Я не перерахувала все, що було насправді зроблено за цей час, оскільки деталі за бажанням Ви можете знайти у звітах за кожен день роботи, які для громади є в загальному доступі. Виокремила найголовніше.

Сподіваюся депутати, які зверталися з листом й наголошували на тому, що працювати треба конструктивно, нададуть громаді кожен свій звіт про роботу в окрузі за 100 днів, а також про роботу в громаді кожен за своїм профільним напрямом, який за власним бажанням обрали депутати.

Без іменіЗ повагою, Ольга Матюшина, селищна голова Коцюбинського

1 Comment

  1. Іван 18 Лютого 2016 at 17:54

    Да…….!Втомилась бідненька!!!Це ж стільки роботи зроблено!!!Мабуть аж руки та язик заболіли!
    Одна писанина та популізм.Сміття, як було в лісі та селищі,так і є,
    який там сніг прибирали,якщо й зими тої не було,
    Всі біди наробила та “злочинна влада”,а я “бідненька” нічого не можу зробити,бо то депутати заважають,то ще хтось не дає працювати!!!
    Як кажуть в народі “Поганому танцюристу і я….ця заважають”
    Ще раз наголошую:вибрали “Біду” на свою голову!!!
    І дивлячись на Вас пані “Голова” все більше Ви нам нагадуєте один персонаж,схожий на Верку Сердючку со “ЗВЕЗДОЙ” на голові,тільки вона ще й у Вас горить!!!

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539