Лендлорди та автолюбителі Бучі: навіщо депутату з БПП 33 квартири?

0

Представниця “Нашого краю” Джунь задекларувала майже 5 га землі. Перевізник “батьківщинівець” Сотніков в когось виміняв 2 га земель ОСГ. Депутатка від “Нових облич” Березинець задекларувала борг 150 тис. грн.

Найбільше нерухомості в раді у депутатки від БПП Алли Карпенко. З-поміж 36-ти об’єктів нерухомості Карпенко вказала 33 квартири. Загальна площа її нерухомого майна становить майже 1 900 кв. метрів.

Як відомо, депутатка працює директором ТОВ “Комфорт ЛТД”, до якого, за матеріалами в ЗМІ, має стосунок екс-депутат Київської обласної ради від “Партії регіонів” Сергій Арєф’євЙого родина побудувала в лісовій зоні Бучі ЖК “Кампа”. Зараз ця будівельна фірма планує й далі знищувати ліс й будувати висотки – прокуратура наклала арешт на цю ділянку в лісі але ТОВ “Комфорт ЛТД” та ЖБК “Кампа-парк” його оскаржують в суді.

Нещодавно Карпенко від імені ТОВ “Комфорт ЛТД” зверталася до виконкому Бучанської ради з проханням надати дозвіл підприємству на знесення живих дерев у лісі. Громада протистоїть цьому будівництву.

Квартири з’явилися в депутатки майже одночасно – у вересні 2016 року. У розділі “вартість нерухомості” депутатка зазначила – “не відомо”.

Юрист Юрій Брикайло, який спеціалізується саме на земельних питаннях, говорить, що оформлення квартир на забудовника може бути пов’язане з мінімізацією податків:

“Треба дивитися договори, за якою ціною продаються ці квартири. Також він мав вказати вартість квартир на момент оформлення на себе та на момент продажу. Якщо ціна на квартири в декларації не вказана, не проблема укласти договір на продаж квартири за 10% від її реальної вартості, сплатити з цих коштів 8,5% податку, а решту 90% отримати готівкою. В цьому може бути економія”.

Такі ж схеми ухиляння від сплати податків використовують і в сусідньому Ірпені. Там депутат від “Нових облич” забудовник Ігор Оверко оформив на себе 191 квартиру. Зауважимо, керівник “Нових облич” забудовник Володимир Карплюк декларував раніше 67 квартир і був донедавна за цим показником рекордсменом України.

Ймовірно, квартири, оформлені на депутатку, насправді належать забудовнику, який продаючи їх від імені фізособи, може уникати сплати податку.

До депутатки Карпенко Громадський рух ЧЕСНО не зміг дотелефонуватися. Вона не бере слухавку.

Депутат від “Батьківщини” Музафар Османов, який також займається будівництвом, задекларував 9 об’єктів нерухомості загальною площею 1,7 тис. кв. метрів. Переважно – це площі для ведення бізнесу.

“Трошки я веду бізнес, трошки брат. Там я в оренду здаю, родичі займаються, магазини там… Є і квартири, будівництво ведемо, все нормально, все законно”, – пояснює Османов.

Його однопартієць Олег Квашук, який, будучи депутатом ради, був причетний до оформлення земельних ділянок на підставних осіб для “Бучанського межигір’я” комуніста Ігоря Калєтніка, володіє більш ніж 800 кв. метрів нерухомості. Серед них 1 квартира, 4 житлові будинки та інша нерухомість.

Серед нежитлової нерухомості Квашук задекларував кав’ярню, якою, як він зазначив, володіє 0,10%. Загальна площа кав’ярні – 91,1 кв. метр.

Як депутати працюють на землі?

Найбільшою землевласницею в раді є депутатка від партії “Наш край” Галина Джунь. Вона задекларувала майже 5 га землі.

З них 3,6 га – це власність чоловіка депутатки у селі Долинівка Житомирської області. Землі тут має й сама депутатка, їй належить тут більше 0,6 га землі.

3,5 га задекларував депутат від партії “Нові обличчя” Віталій Якубенко. Земля депутата розташована у Бучі.

“Це мій пай. Я працював у радгоспі “Київському” 8 років, і оце мені пай дали. На цій землі зараз нічого немає. Ви що у нас бачили, щоб землю в оренду брали і щось вирощували? Траву вирощую, зайці бігають…”

Журналісти поцікавилися, чи за новим Генпланом на землях депутата не передбачена багатоповерхова забудова як, приміром, на землях ОСГ радгоспу “Рубежівського”, де будують “Нову Бучу”.

“А я звідкіля знаю? Я не дивився. Поки в мене не відбирають землю, то чого я буду переживать за неї? В мене ОСГ. Може я займуся фермерством трошки пізніше”, – пояснює депутат.

“Батьківщинівець” Олег Сотніков, який займається в регіоні транспортними перевезеннями й очолив ТОП-5 найбагатших людей ради, володіє біля 2,4 га землі. З них 2 га у селі Пилиповичі Бородянського району, які у Сотнікова з’явилися у 2010 році.

Депутат, що виступає проти продажу землі, пояснив, що цю ділянку він отримав шляхом обміну але на що її виміняв, не пояснив:

“Це землі ОСГ, я їх обміняв у 2010 році. Нічого там не вирощую, думаю, що з нею робити. Можливо, буде дітям”.

Сотніков також повідомив, що працює на громадських засадах заступником голови ради перевізників Київської області при КОДА і, за його словами, в хорошому сенсі лобіює інтереси перевізників Приірпіння.

На початку 2017 року громади регіону наполягали в КОДА на засіданнях робочої групи з питань транспорту, що тариф завищений, але на це ніхто не зважав. За словами депутатки з Коцюбинського Олександри Куцан, яка була присутня на засіданнях, Сотніков лобіював не інтереси громади, а інтереси бізнесу.

Як відомо, багатій Сотніков жертвував на розвиток партії “Батьківщина” чималі суми коштів.

Декларація депутата від “Нашого краю” Анатолія Волковського свідчить – депутат володіє 1 га земліЦя земля розташована у селі Лебедівка Вишгородського району. Проте, під час розмови з Волковськимз’ясувалося, що насправді він володіє не гектаром, а 10-ма сотками. Відповідний документ на право власності депутат надіслав журналістам.

“Який гектар? У мене 10 соток. А хіба 10 тисяч квадратних метрів – це гектар? Я думав, що це 10 соток”, – розповідає Волковський журналістам.

Нагадаємо, що Волковський був з-поміж тих депутатів, хто не подав вчасно декларацію. Причина була в тому, що йому нібито про це ніхто не сказав.

На яких авто їздять депутати міськради

Загалом, Бучанська рада не багата на автолюбителів. Лише троє депутатів можуть претендувати на лідерські позиції автовласників, оскільки мають по три автівки.

Три легкові автомобілі задекларував депутат від “Батьківщини” Роман Янковой. Дві автівки – Lexus ES350 2011 року випуску та Honda Accord 2.4 2008-го належать депутату, а Honda Civic у власності дружини.

“Батьківщинівець” Олег Сотніков задекларував легкову автівку дружини – Mitsubishi ASX та два пасажирські автобуси “Рута”, які належать йому.

У коментарі депутат зазначив, що автобуси він вже продав і дружина його також продала легкове авто:

“Я буду подавати зміни до майнового стану. Дружина нещодавно автомобіль продала. Автобуси я теж продав. Власного авто я не маю. Ті машини, на яких я їжджу, зареєстровані на фірму. Це не один автомобіль, а різні”.

Депутат від БПП Микола Григорусь задекларував два вантажних автомобілі ЗИЛ та КРАЗ та легковий автомобіль сина, назву якого не вказав, оскільки син не надав інформацію.

Відомо, що син Григоруся та й сам депутат їздить на автомобілі Тoyota Land Cruiser.

Хто в міськраді взяв гроші у борг і не віддав

Найбільше заборгувала родина депутатки від “Нових облич” Олена Березинець. Її борг складає майже 150 тис. грн. Це зобов’язання за договорами страхування та кредит, який взяв чоловік депутатки у 2012 році.Депутат від “Батьківщини” Ігор Козак, який у судах захищає підозрюваного в шахрайстві голову Гостомельскої ради екс-регіонала Юрія Прилипка, задекларував більше 111 тис. грн боргу. Ці гроші винна дружина депутата АК “Банк соціального розвитку “Укосоцбанк”, які вона взяла у 2007 році.

“Я такі речі не коментую. Це приватна ситуація, я не коментую”, – каже Козак.

Екс-депутат Бучанської ради від “Партії захисників Вітчизни” Микола Йощенкоякого нещодавно відкликали за народною ініціативою, заборгував більше 100 тис. грн “Приватбанку”. Як відомо, Йощенко увійшов до ТОП найбідніших депутатів у раді.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО вже проаналізував декларації депутатів Ірпінської та Бучанської міських рад й визначив найбагатших за статками й доходами. Також аналіз декларацій Гостомельськоїта Ворзельської рад показав, хто з депутатів найбагатший, а хто потрапив до злиднів.

Авторка: Олена Жежера, журналістка ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539