Як своїм статусом користуються помічники нардепів у Приірпінні?

0

Як з’ясувалось, в одному регіоні може бути до 100 колишніх та чинних помічників нардепів. “Громада Приірпіння” вирішила проаналізувати як політики тут користуються своїм статусом, що наділяє їх доволі значними повноваженнями.

“Помічники нардепів не повинні вирішувати господарські проблеми населених пунктів. Вони мають сприяти створенню законодавчої бази, яка допоможе реформувати країну. Але ми бачимо, що дуже багато помічників нардепів – це чинні депутати місцевих рад, які обрані громадою безпосередньо для того, щоб вирішувати проблеми міст та селищ. Розуміння таких проблем мало б допомагати їм при законотворчій роботі,” – наголошує Галина Чижик, юрист Громадського руху ЧЕСНО.

Але, схоже, помічниками нардепів стають для лобіювання своїх бізнес-інтересів, а не для захисту інтересів громади. Дехто одночасно отримував посвідчення помічника нардепа від кількох абсолютно протилежних політичних сил.

Дерибанники Біличанського лісу – родинний підряд

За інформацією “Української правди”, дерибаном Біличанського лісу ймовірно курували два колишні депутати облради – Валерій Пєший та Вадим Башун. Помічники нардепів разом навіть їздять на відпочинок.

“Батьківщинівець” Валерій Пєший, у той час, коли почнався дерибан лісу у 2008 році, був помічником одразу в трьох нардепів: “регіоналів” Миколи Злочевського та Миколи Лісіна, а також у “НУНСівця” Сергія Василенка. Якщо у Злочевського Пєший значився на громадських засадах, то у “регіонала” і “нунсівця” був на зарплаті.

“Нашоукраїнець” Сергій Василенко у 2010 році голосував за продовження перебування Чорноморського Флоту Росії на території Криму до 2042 року, а у 2012 році за мовний законопроект регіоналів Ківалова-Колесніченка, був виключений зі складу фракції.

Його син Олексій Пєший та донька Марина Пєшая також значилися помічниками нардепів на громадських засадах у “регіоналів” Злочевського та Лісіна.

За останньою інформацією, син Пєшого нібито  живе  в Лос-Анджелісі з донькою “регіонала” Андрія Деркача. На його ім’я оформлено один із кооперативів, на який заводили близько 100 га лісу. Донька Пєшого теж фігурує у дерибанних схемах Приірпіння

Вадим Башун за гроші працював помічником нардепа -“нунсівця” Сергія Василенка. Його син Дмитро Башун теж за бюджетні гроші значився помічником Василенка, а на громадських засадах волонтерив на “регіонала” Миколу Злочевського, з яким тісно співпрацювали Пєші. За гроші на Василенка працювала і сестра Башуна Анастасія, яка разом із ним програла на цих виборах до Ірпінської міської ради.

На цих виборах Валерій Пєший не балотувався. Його зі скандалом після історії з дерибаном Біличанського лісу вигнали з “Батьківщини”. Перед виборами він також напав на знімальну групу телеканалу НТН, які висвітлювали питання дерибану в регіоні.

“Да разбей камеру этому пи…! Выбрось эту херню. Дать тебе по морде? Так сейчас дам п… тебе!” – Погрожував знімальній групі “Агентів впливу” тодішній депутат Ірпінської ради Валерій Пєший.

Перед виборами у жовтні 2015 року тоді чинний депутат Пєший вдарив мене, автора цієї статті, разом із моєю малою дитиною, котру я тримала на руках. Все сталось після того, як я зупинила екскаватор, що незаконно валив здорові сосни поблизу мого будинку та викликала міліцію на місце події. Спершу Пєший погрозив моєму життю, а вже коли я поверталась із відділку міліції, де написала заяву про погрозу, вибив телефон з її рук, на який вона фільмувала його образи та лайку, а потім вдарив по обличчю і штовхнув в груди, але останній удар прийшовся на мого п’ятимісячного сина. Як результат, я місяць лікувала забої та струс мозку, а міліція відкрила кримінальну справу. На сьогодні справа ще не предана до суду.

А от екс-депутат облради Вадим Башун, з яким Пєший не раз проводив відпустки, вирішив балотуватися і в облраду і в Ірпінську раду від “Нашого краю” з іще одним депутатом облради – Леонідом Танцюрою. “Наш край” – партія, до якої увійшли екс-регіонали та колишні нардепи, які голосували за диктаторські закони.

Екс-депутат облради Леонід Танцюра, який згідно з моніторингом ЧЕСНО за результатами відвідування засідань комісії став кандидатом на відкликання, приєднався до групи дерибанників Біличанського лісу кілька років тому.

Танцюра теж мав статус помічника нардепа. На громадських засадах значився у “батьківщинівця” Олега Чепіцького.

Тут варто додати, що помічником у цього ж депутата значився і чинний секретар Бучанської ради від “Нових облич” Василь Олексюк, який погрожує виборцям та відверто лається. У Бучі зелені зони місцева влада теж дерибанить. Нещодавно суд під тиском громади повернув у власність держави Бучанське межигір’я родини екс-нардепа-комуніста Ігоря Калєтніка.

Зауважимо, що “Нові обличчя” – це партія міського голови Ірпеня Володимира Карплюка, який, за інформацією “Української правди”, нібито є власником ділянки в Біличанському лісі. Сам Володимир Карплюк теж був помічником нардепа – Василя Гаврилюка, який створив партію “Третя сила”. Чинний міський голова Ірпеня свого часу балотувався в народні депутати саме від цієї партії.

ЗМІ неодноразово наголошували на тому, що на виборах на посаду міського голови Ірпеня 2010 року Карплюка нібито підтримував Петро Мельник.

 

Слуги Петра Мельника – особисті охоронці

Приірпіння – це регіон, де на виборах кілька разів поспіль вигравав Петро Мельник. Про те, що “Нові обличчя” пов’язані з колишнім “регіоналом” Мельником свідчить не лише той факт, що під час передвиборчої кампанії кандидат рекламувався завдяки ТОВ “Сарафан”. ЗМІ пов’язують це товариство з Карплюком.

У помічниках нардепа Петра Мельника значиться і кандидат у мери Коцюбинського від “Нових облич” – спортсмен Сергій Даніш, який отримав ділянку під час дерибану Біличанського лісу.

Даніш не єдиний вихованець “Пересвіту”, який був помічником “регіонала” Мельника. З-поміж помічників нардепа значиться також і Володимир Жарков, який теж пов’язаний з “Пересвітом”, теж, як і Даніш, отримав ділянку під час дерибану в Білчанському лісі, і, як і Даніш, балотувався на посаду селищного голови Коцюбинського і програв. Щоправда це було в 2010 році.

Окрім Даніша та Жаркова, з-поміж помічників Мельника значився і наставник школи “Пересвіт” Михайло Росохатий. Така кількість спортсменів у помічниках народного депута Мельника, ймовірно, пояснюється тим, що  “Пересвіт” відповідав за особисту охорону Петра Мельника.

Але статусу помічника нардепа-регіонала спортсменам було замало. І Жарков, і Росохатий значаться у цей же час помічниками нардепа-комуніста Петра Симоненка.

Даніш – не єдиний помічник Петра Мельника, який зараз перейшов до “Нових облич”. Цього року в депутати Ірпінської ради балотувався від цієї партії Михайло Недашківський, якого Мельник свого часу нібито хотів бачити секретарем Ірпінської міськради. Він теж на громадських засадах волонтерив як помічник Мельника. Цей же нардеп прилаштував у лави помічників на громадських засадах свою рідну сестру тогочасну депутатку Ірпінської ради Олену Мельник. Разом з нею в помічниках Мельника є тогочасний провідний фахівець Податкової академії депутат Ірпінської ради  6 скликання  Леонід Глущенко.

Кому допомагали партійці “Нових облич” та лояльні до партії політики

Чинний застуник мера Ірпеня Карплюка “екс-регіонал” депутат-прогульник Дмитро Христюк очолив на виборах осередок “Нових облич” на Київщині. Але партія не подолала прохідний бар’єр в області й таким чином немає на цьому рівні представників.

Свого часу Христюк був на платній основі помічником нардепа-УДАР-івця Артура Палатного. Саме перехід до “ударівців” і дав можливість Христюку посісти посаду заступника голови Київської області. Але політичні амбіції у вигляді керманича партійного осередку області “Нових облич” та перспективи стати керівником фракції в облраді після поразки на виборах залишилися нереалізованими.

Христюк втратив крісло заступника голови керівника області й подався до дерибанників та забудовників у Ірпінь.

До Ірпінської ради балотувався від “Нових облич” Віктор Небога. він свого часу був помічником на платній основі у нардепа соціаліста Леоніда Вернигори. Небога сам раніше очолював осередок соціалістів в регіоні.

Кандидат у депутати до Ірпінської ради від “Нових облич” Олександр Шубін, який так і не став депутатом, свого часу був помічником нардепа від “Партії регіонів” Павла Климця. Він – забудовник. Працює заступником керівника Будівельної фірми “Атлант”, яка зводить висотки в Броварах та Коцюбинському.

Ще один кандидат-забудовник від “Нових облич” Олег Голованчук, який, як і Шубін, не потрапив до міськради, свого часу був помічником на громадських засадах у “бютівця” Володимира Макієнка. А до помаранчевої революції був помічником Олега Рибачука, щоправда, Рибачук наголошує у тому, що в парламенті 2002-2005 року помінчиків закліпляли за депутатами партійні штаби.

Кандидат від “Нових облич” до Ірпінської ради Сергій Михайлов на громадських засадах був помічником народного депутата від “Партії регіонів” Михайла Мироненка.

Забудовник Ігор Вишняков, який став депутатом Ірпінської міської ради від “Нових облич”, був помічником на громадських засадах нардепа-“бютівця” Віталія Чудновського. У цього ж нардепа у помічниках значився в цей же час Василь Пікулик, який до Ірпінської міської ради потрапив від “УКРОПу”. І це не випадково, бо Пікулик, як повідомляють місцеві ЗМІ, тесть Вишнякова. Пікулик також значився довіреною особою на парламентських виборах в мера Бучі Анатлія Федорука.

Нагадаємо, що аналіз роботи кількох рад регіону засвідчив, що частина партії “УКРОП” співпрацює з “Новими обличчями”. Очолює цю партію зараз колишній помічник нардепа від Партії регіонів Олега Царьова – Денис Борисенко.  З регіоналом він працював на громадських засадах, а до того був держслужбовцем та отримував гроші як помічник нардепів-“бютівців” Святослава Олійника та Юрія Трегубова. Також Борисенко був Богдана Губського на громадських засадах, останнього в ЗМІ пов’язують із організацією схеми дерибану Біличанського лісу.

У Ірпінській міській раді разом з “Новими обличчями” голосують депутати, які кандидувалися від партії “Батьківщина”. Зокрема і Артем Калічка, який був помічником нардепа від “Батькіщвини” Володимира Полочанінова.

Також політику “Нових облич” підтримують представники Партії захисників Вітчизни. Іван Лехман за попередньої каденції ВРУ занчиться як помічник “регіонала” Юрія Гержова. Після подій на майдані Лехман вистпав за повернення до влади колишнього мера Ірпеня “регіонала” Володимира Скаржинського, написав заяву на землю, яку йому дуже швидко погодили.

Хто був помінчиком нардепів у Бучі

Очільник Партії захисників Вітчизни в Бучі Олександр Таможній, через якого від нардепа Гаврилюка відхрестився активіст Віктор Бархоленко, свого часу отримував гроші і працював помічником нардепа Валерія Рамеза з блоку Литвина. Одночасно значився помічником на громадських засадах ще одного “литвинівця” Сергія Павленка.

Чинний однопартієць Таможнього депутат Бучанської ради Микола Йощенко у ці ж роки допомагав іншому представникові з Блоку Литвина – Олегу Поліщуку.

Очільник “Батьківщини” в Бучі депутат-прогульник Олег Сотніков був помічником на платній основі в нардепа-однопартійця Костянтина Бондарева. Якщо у попередньому скликанні Сотніков прогулював засідання Ірпінської міьскої ради, то на виборах балотувався вже в Бучі.

Депутат Бучанської ради  від БПП Микола Григорусь на громадських засадах допомагав Ярославу Кендзьору з “Нашої України”.

Інша депутатка від БПП Анна Ісламова була помічницею в “ударівця” Геннадія Ткачука у 2012-2014 роках.

Депутат- “свободівець” Іван Окоєв за попередньої каденції ВРУ був помінчиком однопартійця Олега Гелевея, який зараз став депутатом Київради від Деснянського району.

Екс-депутат облради забудовник Сергій Ареф’єв значився помічником “регіонала” Ярослава Москаленка. На цих виборах політик не балотувався. Так само як і Ірпінський забудовник Віталій Ліневич, ім’я якого ЗМІ пов’язують із забудовою території санаторію “Дружба”. Він, як і Пєший, був помічником “регіонала” Миколи Лісіна, правда, на громадських засадах , а з 2012 року допомагав Олегові Канівцю з “Батьківщини”.

Щодо опозиційних до Нових облич депутатів, то з-поміж них теж є колишні поміники нардепів. Так депутат від БПП екс-регіонал Аркадій Кобринець був помічником у депутата, який представляв політичну силу “За єдину Україну” Ігоря Єремеєєва, а згодом став помічником Сергія Павленка з блоку Литвина. Якщо на першого працював на платній основі, то у другого – на громадських засадах.

Помічники нардепів у чинному парламенті

У новому парламенті статус помічника нардепа отримало доволі обмежене коло людей. Це може бути пов’язане з тим, що суттєво оновився склад облрали та парламенту після подій на майдані.

Автивіст Громадського сектору Євромайдану, експерт Реанімаційного пакету реформ, керівник ГО “Життя”, яке провадить боротьбу з вживанням тютюну на законодавчому рівні та активіст збереження Біличанського лісу, який у парламенті сформував найбільшу депутатську групу на його захист, коцюбинчанин Андрій Скіпальский є помічником Ігоря Луценка (“Батьківщина”).

У попредньому сликанні був помічником Лесі Оробець. На цих місцевих виборах баллотувався від БПП до Ірпінської міської ради. Його підтримував нардеп від “Самопомочі” Єгор Соболєв.

З-поміж помічників Ігоря Луценка є також Мирослава Свистович, яка раніше працювала на громадських засадах помічницею Євгена Жовтяка (НУНС). На місцевих виборах до Ірпінської ради очолила список “Сили людей”.

Чинний депутат облради АТОвець Ігор Домбровський є помічником на громадських засадах у свого однопартійця-“свободівця” Олександра Марченка.

Помічницею нардепа від БПП Олександра Черненка є предавниця Комітету виборців України бучанська активстка Ірина Влащук.

Але з-поміж чинних поміників у парламенті є доволі скандальні особистості. Колишній депутат Ірпінської ради, якого оголошували в розшук, дерибанник Ярослав Місяць та його дружина Марина Власюк значаться помінчиками в “радикала” Ігоря Мосійчука.

Колишній заступник міністра оборони Вячеслав Кредісов, який на цих виборах балотувався до Київради від “Єдності”, влаштувався помінчиком на громадських засадах депутата від БПП Анатолія Матвієнка. Але після публікацій в ЗМІ, де йшлося про те, що Кредісов хоче позбавити мешканів селища Коцюбинське квартир, політик втратив цей статус.

У чинного нардепа від “Народного фронту” Михайла Гаврилюка у помічниках на громадських засадах є депутат Ірпінської ради від “Нових облич” спортсмен Андрій Страховський.

Зауважимо, що активіст Віктор Бархоленко, завдяки якому було врятоване від приватизації Бучанське межигір’я, зі скандалом заявив про те, що відмовляється від статусу помічника нардепа Гаврилюка, бо той, на думку Бархоленка, співпрацює з депутатом Бучанської ради Олександром Таможнім, якого пов’язують з “регіоналами”.

У цьому парламенті нардепом стала мешканка Приірпіння Ірина Суслова, яка свого часу була помінчицею на платній основі у предстанвиці “батьківщини” Олени Бондаренко та працювала на місцевого політика Дмитра Войцеха. Він у свою чергу був помінчиком на громадських засадах у “регіонала” Сергія Мошака до 2012 року, а опісля – на платній основі в “батьківщинівця” Геннадія Москаля. На цих виборах Войцех балотувався до облради від БПП, але не пройшов.

З-поміж колишніх помічників народних депутатів значаться і чинні гостомельські депутати Юрій Марчук та Олег Поповичук. Разом з коцюбинчанином Олексієм Туровським вони були помічниками на громадських засадах у нардепа Вячеслава Кутового, який представляв “батьківщину”, вийшов з фракції й почав голосувати синхронно з Партією регіонів.

Чинний депутат Коцюбинської селищної ради АТОвець Микола Єременко, який зараз представляє політичну партію “Сила людей” був помічником на платних засадах нардепа Олексія Козаченка (“За єдину Україну”), а з 2007 року на громадських засадах допомагав “бютівцю” Віктору Таран-Терену. У 2010 році Єременко кандидувався на посаду селищного глови Коцюбинського. Стояв на захисті Білисанського лісу.

Ігро Мазур, який від БПП балотувався на мера Ірпеня від БПП, рекордсмен. Він був помічником у 6 нардепів на громадських засадах. Зараз він помічник нардепа Володимира Ар’єва (БПП). Два попередні скликання парламенту допомагав Олесеві Донію (НУНС). До того Володимиру Полохалу (“Батьківщина”), Андрію Шкілю (самовисуванець), Степану Хмарі, Олександр Марченко (НУНС).

Короткий огляд засвідчує, що у Приірпінні з населеням майже у 100 тисяч, проживає близько 70 колишніх та чинних помічників нардепів. І це може бути далеко невичерпний перелік. А от результати їх діяльності дуже різняться – одні використовують статус та посвідчення помічників у своїх бізнес-інтересах, інші ж дійсно працюють і допомагають законотворчому процесу.

Без іменіАвторка: Інна Грищенко – експерт Центру політичних студій та аналітики спеціально для “Громади Приірпіння”

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539