“Нові обличчя” – як проєкт ексмера Ірпеня готується до виборів

0

Колишньому очільнику Ірпеня Володимирові Карплюку ще студентом вхід в політику забезпечив тогочасний ректор Податкової академії ексрегіонал Петро Мельник. Після поразки на місцевих виборах 2010 року сім’я Карплюка разом із сім’єю мера Бучі ексрегоінала Анатолія Федорука займалася будівельним бізнесом і забудовувала зелені зони регіону.

Політик тоді вирішив заснувати партію “Нові обличчя” як запасний аеродром, але навіть маючи свою партію, після Революції гідності політик все одно спробував увійти до штабу 

найбільш рейтингової на той час політсили – “Солідарності”. Коли це зробити не вдалося, на місцеві вибори він повів свою команду. Представники партії балотувалися переважно на Київщині – це свідчить про те, що партія – це по суті політичний проєкт. 

Навіть сам Карплюк балотувався в нардепи 2019 року як самовисуванець і не представляв партію. Примітно, що на рахунках партії, кілька років були практично нулі. Кампанія самовисуванця Карплюка по суті була однією з найдорожчих в Україні.  Якщо в 2014 році його кандидатуру “Солідарність” вважала токсичною і не допустила в штаб, то в 2019 році відбулися домовленості. Всі кримінальні справи, через які чиновник навіть переховувався за кордоном, – загальмувались. Прокурора, який вручав підозри – перевели в іншу область.

Наразі, якщо буде паралельне балотування, то штаб Карплюка вже готує лінійку до облради. Курувати виборами в області буде Анастасія Заблоцька (вона ж донедавна Анастасія Попсуй). “Громада Приірпіння” дослідила історію партії та те, як зараз “Нові обличчя” готуються до місцевих виборів.

Три спроби очолити Ірпінь

Володимир Карплюк змагався за посаду мера Ірпеня тричі. Вперше – у 2010 році. Тоді змагалися представники двох кланів – тогочасного ректора податкової академії Петра Мельника – Володимир Карплюк, та тогочасного прем’єр-міністра Миколи Азарова – Володимир Скаржинський.

Студент податкової академії був протеже нині покійного екс-регіонала Петра Мельника та працював помічником у Андрія Пінчука, який очолював молодіжне крило Партії регіонів. Сам політик тривалий час не визнавав свого зв’язку з Мельником  і навіть подав до суду через публікацію Руху ЧЕСНО, але програв. Більше того, згодом з’явилося фото, яке свідчить, що тоді студент разом з Мельником був на конференції ПР.  

1

Оскільки вплив Мельника у ПР на той час вже був значно слабшим, то мером Ірпеня став Володимир Скаржинський, якого лобіював Азаров.

Але політик всі ці роки готувався до реваншу. Він вибудував мережу своїх місцевих ЗМІ, розвинув рекламний бізнес – борди та сітілайти, який започаткувала на Вінниччині його мати. Під час передвиборчої кампанії у 2012 році Петро Мельник розміщував свою рекламу в тому числі й у Карплюків.

Але найбільшу частку свого капіталу ексмер Ірпеня заробив на забудовах на дорогій землі поблизу столиці. Його кум – ексрегіонал Анатолій Федорук – міський голова Бучі, взяв Карплюка своїм заступником і, як твердять місцеві активісти, хутко звільнив, коли стався смертельний випадок на будівництві. Дружини полтиків, за інформацією Insider, значилися як керівниці ТОВ “Будрегіонінвесту”. Це товариство вело масштабне будівництво в регіоні.

У Карплюка є ділянки навіть в Біличанському лісі, які він обгородив парканом і збирався зводити чергові висотки. Але спротив активістів та репутаційні ризики на чергових виборах таки змусили забудовника зняти паркан.

Згодом загальнонаціональні ЗМІ повідомили всій країні сенсаційну новину: у мера Ірпеня задекларовано 67 квартир. На той час це була рекордна кількість. А ще, як виявили журналісти, у політика був незадекларований бізнес у Польщі. Примітно, що на посаді мера за перші неповні два роки чиновник провів у відпустці майже півроку. Він досить часто був за кордоном.

Читати також: Польський слід мера Ірпеня. Чому українські політики будуть маєтки під Варшавою

Але для того, щоб отримати контроль над земельними ресурсами громад та бюджетом Карплюку та Федоруку треба було не просто виграти вибори мера в Ірпені та Бучі, їм треба було сформувати більшість в радах.  У реєстрі партій 2012 року з’являється нова політична партія “Нові обличчя”. Після Революції Гідності, коли Скаржинського люстрували, Карплюк йде на дочасні вибори в 2014 році і вперше виграє. Він пробує домовитися з БПП щодо місцевих виборів, яке на той час мало серйозний рейтинг, але перемовини зазнають невдачі. 

“У Приірпінні виникла складна ситуація. Карплюк дійсно спершу був у штабній структурі, але зараз пан Карплюк де-факто штабом не керує. Він випустив газету, і ми зрозуміли, що він свій інтерес ставить вище, ніж інтереси країни. Це, по суті, ним сприймалось як плацдарм для подальшої його участі в місцевих виборах”, — казав тоді нардеп Володимир Ар’єв, який очолював обласний штаб БПП і входив до депутатської групи “За збереження Біличанського лісу”.

Саме тому на місцеві вибори політик пішов із заготовленим заздалегідь брендом “нові обличчя”. 

Місцеві вибори-2015: провальна кампанія в облраду

Нові обличчя” першу кампанію по суті провели на Київщині і вона була доволі масштабною, але не дуже вдалою. 

Загальнонаціональні ЗМІ повідомляли про те, що в Приірпінні триває один з найбільших дерибанів землі під егідою двох кумів Карплюка і Федорука. Активістів, які намагаються захистити зелені зони, б’ють, погрожують і палять автівки.

Тогочасного заступника голови Київської облдержадміністарції Дмитра Христюка направили в регіон як голову комісії для того, щоб він розібрався з корупціними кейсами. Не пройшло і кількох тижнів роботи комісії, як екс-регіонал і депутат-прогульник очолив список “Нових облич” в облраду та партійний осередок області.

Вибори до облради партія програла. Що стосуєтсья мерів, то з 24 міст Київщини представництво партії отримали лише в 3. Це Ірпінь, Боярка та Фастів.

Мер Ірпеня Володимир Карплюк після невдалої кампанії взяв собі в заступники Христюка.

Якщо говорити про партійну спроможність в області, то партія “Нові обличчя” охопила 47% округів. З их 5,5% кандидатів йшли шляхом паралельного балотування – балотувалися одразу в кілька рад чи в раду і на посаду мера.

“Це ще не свідчить про реальне партбудівництво. До початку попередніх місцевих виборів я займався партбудівництвом у “Силі людей”. І приходили “спонсори” до тих, з ким ми почали працювати, і на словах пропонували ті самі меседжі та правила, але ще плюс гроші, тільки щоб ті балотувалися від іншої партії. Той, хто в політиці нещодавно й не мав досвіду, часто погоджувався. Люди не звикли збирати кошти, а суспільство звикло, що “за політику хтось платить”. “Сила людей” тоді втратила десь до 1000 кандидатів. Така сама ситуація була в інших демократичних партіях, адже цьому сприяє законодавство”, – розповідає Олександр Солонтай

“Партія тогочасного мера Ірпеня Володимира Карплюка, на той час новий політичний бренд “Нові обличчя”, виставляла кандидатів не лише на Київщині, а й отримала 9 депутатів та мера міста Ізюм на Харківщині. Це ніяк не свідчило про партбудівництво до й після чи про те, що вони мають партійну мережу. Для Карплюка це була рідна партія, а для мера Фастова Михайла Нетяжука це було технічним одноразовим висуванням. Тут було питання бюджетів. Був бюджет на рекламу та інші видатки – виставляли від такої партії, а не було бюджетів, то не виставляли “лінійки”, – додає Солонтай.

Рекламна кампанія “Нових облич” була досить потужною навіть у Києві, де партія не виставляла кандидатів.

Окрім того, агітація  у стилістиці партії була зафіксована до офіційного призначення виборів та недоброчесною. Такі оголошення поширювали у Боярці. На них крупно зображено політичний бренд “Нові обличчя”, а бренди парламентських партій зображені так, що нібито підтримують “Нові обличчя” і за розміром є суттєво меншими.

Безымянный

“Жодних узгоджень на це не давав штаб. Це – політичне шахрайство. Нам відомо, що міський голова Ірпеня Володимир Карплюк  фігурує у  низці журналістських розслідувань, як власник 67 квартир і забудовник зелених зон. Тож, краще уникати такого сумнівного “партнерства”.  Ми радимо маловідомим політичним силам починати свій шлях зі створення свого власного політичного бренду, а не з ганебної  крадіжки чужого”, – заявив тогочасний голова фракції “Солідарність” у парламенті Юрій Луценко, який згодом стане Генпрокурором. 

Заступник голови фракції “Самопомочі” Єгор Соболєв, який очолює комітет з протидії корупції, у програмі “Схеми” заявив:

“Ми маємо робити те, що робите ви. Домагатися притягнення корупціонерів до віповідальності, до в’язниці зі спецконфіскацією, яку ми зробили можливою спеціальним законом”.

Партійці “Нових облич” пройшли у 8 з 24 міськрад Київщини. Найбільше представництво отримали у Ірпінській та Бучанській міськрадах. Саме тут сконцентрований земельний ресурс, який найбільш наближений до столиці, а відтак доволі дорогий.

Корупційні справи, підозри і втечі за кордон

Карплюку та Федоруку  вдалося сформувати більшість у радах завдяки технічним проектам “Партії захисників вітчизни” та “Солідарності жінок України”. Ці політичні проєкти подавали кандидатів лише тут, а не в 24 містах Київщини. Пізніше єдиною опозиційною силою тут залишилася “Свобода”.

Почалася масштабна забудова регіону без розвитку інфраструктури. Прокуратура провела обшуки в мерів-кумів Карплюка і Федорука, але відбувся виток інформації щодо обшуку і Карплюк встиг втекти з країни. Кума, який жив зним по суті через паркан він не попередив. Згодом утікач повернувся в Ірпінь.

Під прокуратурою влаштовували мітинги на підтримку Карплюка, за участь в яких, як зафіксували журналісти, платили по 60 грн та залучали адмінресурс. Партійці “Нових облич” приковували себе наручниками до турнікетів прокуратури області, а потім влаштували танці.

Для того, аби захопити владу в селищі Коцюбинське, де рада попереднього скликання подерибанила Біличанський ліс, команда “Нових облич” організувала 5 переворотів влади і щоразу скидала обрану громадою селищну голову Ольгу Матюшину, яка пообіцяла, що забудови лісу  при ній не буде.

Більше того, команда “Ноих облич” допомагала недобросовісному монополісту “Мастер-Енерго” два роки поспіль виморожувати селище Коцюбинське, щоб у подальшому вивеси майже пів річного бюджету селища.

Згодом стало відомо, що заступник мера Ірпеня Дмитро Христюк підписав договори з ФОПом-мерцем, за яким пішли бюджетні гроші. Спешу справи розглядалися в судах доволі гучно і чиновнику, у якого з’явилася в регіоні незадекларована квартира, навіть обрали міру запобіжного засобу – домашній арешт. На поруки його тоді прийшов брати заступник голови фракції “Народний фронт” Андрій Тетерук. Як згодом з’ясував Рух ЧЕСНО в Христюка з “нарфронтівкою” Вікторією Сюмар був спільний побут і жили вони у незадекларованому на той час заміському будинку. Після публікації Руху ЧЕСНО політики терміновоф одружилися і розгляд справ припинився.

Наприкінці 2017 року прокурор області вручив Карплюку другу підозру. Чиновник втік.

У Ірпені через відсутність покарань, дійшло до того, що навіть народних депутатів і громаду не пускали на сесію, де за лічену хвилину розглянули генплан. “Тітушки” з лайкою і силою виштовхували з зали людей.

Ці події відбувалися тоді, коли вже були досягнуті домовленості про співпрацю з БПП на президентських і парламентських виборах.

Політичний бартер із “Солідарністю”. Вибори-2019

У парламентських виборах 2019 року партія “Нові обличчя” участі не брала. Це може свідчити про те, що це суто регіональний проєкт без планів на майбутнє брати участь в національних виборах, який покликаний утримувати позиції виключно в одній області з розрахунку на доступ до місцевих бюджетів і розподілу землі.

Навіть очільник партії “Нові обличчя” гречкосій Володимир Карплюк на парламентських виборах балотувавя як самовисуванець, хоча міг би йти під брендом своєї партії, якби соціологічні дослідження в регіоні підтвердили, що рейтинг партії зростає. Група “Рейтинг” опилюднила результати соцопитувань 2019 року, які свідчать, що у порівнянні з 2015 роком підтримка партії в регіоні впала втричі. 

Громадський Рух ЧЕСНО писав про те, що “Солідарність” домовилася з Карплюком про те, що він підтримує Петра Порошенка під час президентської кампанії і натомість Карплюку пообіцяли підтримку на 95 окрузі. За домовленостями, він пішов у відставку, а прокурора, який йому вручав підозри перевели в іншу область.

Під час президентської кампанії у Ірпінській раді та в регіоні в офіційних установах були зафіксовані випадки незаконного зберігання агітаційної продукції за кандидата Петра Порошенка.

На парламентських виборах ЄС дійсно віддало округ на відкуп Карплюку і виставило доволі слабкого кандидата Андрія Янченка. Він на свою кампанію витратив мізерну суму – 5,5 тис. грн. Він майже не вів агітації й у результаті одержав удвічі менше голосів, ніж його партія в окрузі.

Після президентських виборів дехто з крила БПП отримав посади. Так Леся Єльникова, яка була членом ТВК від техканидатки Порошенка в першому турі, стала заступником в УЖКГ “Біличі”, де “Нові обличчя” захопили владу.

Кампанія ж Карплюка була однією з найдорожчих в Україні. На неї скидалися грошима забудовники регіону, зокрема і депутат з Ірпеня фігурант антикорупціних розслідувань Ігор Оверко. Один голос виборця Карплюку коштував найдорожче – 376 грн. Враховувалися лише офіційно витрачені бюджети.

Зокрема купувалася реклама на загальнонаціональних телеканалах, яка є найдорожчою. Карплюк програв вибори, посівши друге місце. Невдалу кампанію вів колишній консультант Сандея Аделаджі, політехнолог Петро Щербина, який супроводжував і невдалу парламенську кампанію Федорука у 2012 році.

Варто зауважити, що рахунки партії роками були “нульовими”, що свідчить про те, що серйозним партбудівництвом ніхто не займався, у той час як на кампанію лідера партії самовисуванця Карплюка надійшли мільйони від забудовників.

Знаково, що під час кампанії супроти кума вперше публічно виступив його кум і мер Бучі Анатолій Федорук:

“Людина для досягнення своєї мети готова переступити, як кажуть у народі, через рідну матір, щоб досягти якогось результату. Я мав з тоді ще живим Петром Володимировичем Мельником таку неприємну розмову душевну з його боку: “Ви уявляєте, мій вихованець мене живцем поховав”. Ось вам і відповідь, і методи”.

Мова йде про те, що у ЗМІ, які пов’язують експера Ірпеня, ще при житті Мельника вийшла фейкова новина про те, що той нібито помер. У день, коли запустили цю інформаційну качку, під прокуртатурою на захист Карплюка мав тривати безстроковий пікет, який згорнувся за кілька годин. Міцеві медіа писали про те, що фейк запустили заради відвернення уваги від провального пікету.

Примітно, що коли Карплюка запитали публічно, чи є вони з Федоруком кумами, Карплюк сказав, що він – атеїст.

Проти кандидата зіграла і погода. Парки у Вишневому, які гречкосій відкривав під час кампанії, змив перший же дощ. Це типова проблема, яка виникає в “Нових облич”, коли гоподарські проєкти робляться без належної проєктної документації.

Підготовка до місцевих виборів 2020

На позиції “Нових облич” в регіоні суттєво вплине не лише падіння рейтингу, а й наслідки адмінреформи. Ірпінь, який раніше мав вплив на Бучу, Гостомель, Ворзель і Коцюбинське вже давно втратив Бучу, але з наслідком адмінреформи і всі три селища. Ірпінську “матрьошку” розтрощили і тепер виборців значно менше, а за зменшує доступ до бюджетних коштів. Гостомель, який має підприємства і всі роки живив Бюджет Ірпеня, став самостійною ОТГ.

Так само у мера Боярки Олександра Зарубіна з Нових облич не вийшло пирєднати до своєї ОТГ Забір’я. Тамтешні активісти були переконані – влада Боярки хоче забудувати їхній ліс. Суд виграв депутат облради і адвокат Роман Титикало.

Передвиборча кампанія для партійців Карплюка почалася ще під час парламентської кампанії. Саме тоді мер Боярки, яка входить в округ, по якому балотувася Карплюк, всупереч законодавству, агітував працівників садочка за Карплюка. Проте, з думкою про наступні місцеві вибори, не забув принести і банер із своїм зображенням. 

Місцеві ЗМІ писали про те, що в Боярці, за прикладом Ірпеня, під висотну забудову запланували паркову зону.

Зарубін  має схоже політичне минуле з Карплюком. Він  був керівником виборчого штабу Петра Мельника у 2012 році, на президентських виборах 2014 року – керівником штабу Порошенка, на парламентських того ж року очолював штаб Федорука, був членом “Солідарності”. Про це повідомляла “Українська правда”.

Мер Фастова Михайло Нетяжук з “Нових облич” теж не втратив шанс пропіаритися на парламентській кампанії й наростити свій рейтинг на місцеві вибори. Як і Карплюк, він не захотів йти під своїм політичним брендом і був самовисуванцем (91 округ).  Посів 4 місце. Депутатський корпус намагався висловити недовіру Нетіжуку і зняти його з посади. Забракло одного голосу. Громада не один рік просили встановити пам’ятник загиблим на Майдані, він відмовляв.

Для порівняння, через дорогу від площі зробили “П’ятачок демократії”, який виклали плиткою на суму близько 350 тис. гривень бюджетних коштів. А до дня Святого Валентина ще й серце встановили для гарних фото і Нетяжук цей архітектурний витвір мистецтва урочисто відкривав разом із своїми однодумцями.

Як і інші партії, “Нові обличчя” використовують карантин для бюджетного гречкосійства. Депутати розносять продуктові набори виборцям і часто це робиться без засобів індивідуального захисту. 

Таку допомогу, яка надходить з бюджету, мали б розносити не депутати, які для впізнаваності фотографуються без масок і заходять взутими в квартиру до літніх людей, а соцпрацівники.

Більше того, команда Карплюка придумала ще одну схему. Вона створила ТОВ “Інформаційна агенція АйТіВІ”, що є по суті лише Youtube-каналом. І цій ТОВ комунальні підприємства регіону і бюджет Ірпеня перераховують гроші за піар політиків з “Нових облич”. Доволі часто показують сюжети про чинного заступника очільника Ірпеня Олександра Маркушина, який був депутатом від Нових облич.

Таким чином менше ніж за рік близько 1,5 млн грн ішло на бюджетну “джинсу”. Примітно, що інші ради неперераховують кошти за такі послуги. Це може свідчити про те, що виводять гроші з бюджету там, де до них є доступ.

Не обійшлося в команді “Нових облич” і без втрат. Ексрегіонал Дмитро Христюк, який очолював список політсили в олраду і мав кілька років займатися партбудівнцтвом і готувати команду до виборів в області, вже гречкосіїть і носить коробки з допомогою від “Європейської Солідарності”. Щоб краще запам’ятатися виборцям підписує коробки своїм прізвищем.

Саме Христюк, який зараз піариться на допомозі в часи коронавірусу, на громадських слуханнях в Коцюбинському переконував громаду Коцюбинскього, що зберігати стаціонар для селища не треба.

Як стало відомо “Громаді Приірпіння” з джерел в оточенні Карплюка, обласний штаб Нових облич Карплюк довірив депутатці Ірпінської ради Анастасії Заблоцькій (донедавна вона була Анастасією Попсуй). Партійці розглядають повернення можливості паралельного балотування і в такому разі планують лінійку кандидатів на облраду. З-поміж тих, хто вже зголосився на паралельне балотування може бути ще один депутат ІМРОлександр Пащинський, чия родина теж пов’язана із забудовами.

Авторка: Ірина Федорів, журналістка та мешкнка селища Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539