Забудовники скинулися на найдорожчу політичну телекампанію

0

Екс-мер Ірпеня Володимир Карплюк має найдорожчу виборчу кампанію на провідних телеканалах країни. Його реклама станом на 7 липня виходила 327 разів на “1+1” та “Інтері”, що, згідно з офіційними розцінками телеканалів, має коштувати понад 9 мільйонів гривень. Про це повідомляє проект “Вибори-вибори” інтернет видання “Українська Правда”

Кандидат у нардепи й фігурант антикорупційних розслідувань запевняє, що має підтримку громади. Проте його кампанію фінансують бізнес-партнери й забудовники. До 11 липня 9 донорів надали йому майже 7 млн грн. Сам Карплюк поповнив свій виборчий фонд на 299 тис. грн. 

Про це свідчить звіт, поданий кандидатом до ОВК. Цей звіт дослідив Громадський рух ЧЕСНО.

 

Це не фінальна сума, оскільки йдеться тільки про проміжний звіт кандидата. Закон обмежує розмір виборчого фонду кандидата в нардепи 16,7 мільйонами гривень.

Постає питання, у чиїх інтересах працюватиме Карплюк, якщо стане законотворцем і представлятиме у ВРУ 95-й округ, якщо практично 100% його кампанії фінансують забудовники.

Громадський рух ЧЕСНО з’ясував, хто ці люди, аби зрозуміти, хто вірить у Карплюка й хоче бачити його в парламенті.

Забудовник-рекордсмен і гречкосій

Депутат Ірпінської міськради Ігор Оверкоякий задекларував у 2016 році рекордні 586 квартир, дав на кампанію Карплюка майже 1,5 млн грн. 

Наприкінці 2018 року він уславився тим, що жбурляв дітям новорічні подарунки зі своїм зображенням. 

 

Польський бізнес-партнер

Аналогічну суму на рахунок виборчого фонду Карплюка вніс його бізнес-партнер Володимир Співак. Він балотувався 2014 року в сусідньому 96-му окрузі, до якого входить Буча. Імовірно, виконував технічну функцію й допомагав куму Карплюка – мерові Бучі Анатолію Федоруку. Тоді Карплюк іще співпрацював з Бучанським міським головою, зараз же вони розсварились, і той агітує проти Карплюка.

Співак також знімався в рекламному ролику партії “Нові обличчя”.

Журналісти програми “Схеми” повідомляли, що, перебуваючи на посаді мера Ірпеня, Карплюк не декларував свій будівельний бізнес у Польщі.

Як зазначали “Схеми”, він вів його спільно зі Співаком, директором ТОВ “Будрегіонінвест”. Як відомо, засновниками цієї будівельної компанії були дружини мера Бучі Анатолія Федорука та самого Карплюка.

У польському реєстрі нерухомості міститься інформація про те, що поблизу Варшави в Карплюка зі Співаком є маєтки.

 

Цю земельну ділянку оформлено на польську фірму “Сарафан”, якою Карплюк володів на 99%, а Співак – лише на 1%. Коли ж НАЗК зобов’язало політиків подавати електронні декларації, Співак став єдиним власником “Сарафану”.

 

Окрім того, колишня дружина кандидата Людмила Карплюк від грудня 2018 рокуорендує в Ірпені земельну ділянку площею 4 гектари у дружини Співака Галини.

Група Оверка

Співвласник будівельної групи “Синергія” Юрій Марченко переказав Карплюку 900 тис. грн. Вони зі згаданим вище Ігорем Оверком є співвласниками кількох будівельних фірм.

 

Ба більше, Марченко прописав у своїй квартирі в Ірпені заступника голови партіїКарплюка “Нові обличчя”, політтехнолога Петра Щербину. Ірпінська реєстрація дала змогу бучанцю Щербині разом із Карплюком головувати на громадських слуханнях стосовно Генерального плану Ірпеня в листопаді 2018 року.

Журналісти з’ясували, що квартира, адресу якої Щербина зазначив як свою, належить Марченку з 2012 року.

 

У 2015 році Марченка обрали до бучанської ТВК від партії “Нові обличчя”.

Ще один співвласник ТОВ “Будівельна група “Синергія” Олександр Заболотнийпожертвував на кампанію Карплюка аналогічну суму – 900 тис. грн.

Заболотний є також засновником і власником юридичної фірми “Заболотний і партнери”.

Майже 1,1 млн від “чорного нотаріуса”

Максим Нельзін перерахував у виборчий фонд кандидата майже 1,1 млн грн. Щедрого донора ввели у виконком Ірпінської міськради у 2018 році, ще коли Карплюк був мером міста.

 

Нельзін був тим нотаріусом, котрий оформляв договори купівлі-продажу земельних ділянок у Національному парку “Біличанський ліс”, які незаконно роздала підставним особам і місцевим депутатам Коцюбинська селищна рада. Ці ділянки, імовірно, для мінімізації оподаткування продавали за заниженою ціною. Цікаво, що й у самого Карплюка є ділянка в Нацпарку. На ній він хотів звести висотки ЖК “Новатор”.

Нельзін фігурує у ще одному журналістському розслідуванні, яке стосується дерибану “Бучанського межигір’я”. Свідки твердять, що саме він був одним з тих, хто нібито шукав для дерибану пристоличного лісу підставних осіб.

Сім’я Карплюка теж користувалася послугами Нельзіна. Як стало відомо з реєстру нерухомості, будинок у лісовій зоні Бучі, збудований поряд із “Бучанським межигір’ям”, Карплюки продали 28 грудня 2016-го. Реєстрували договір саме в сьогоднішнього донора Карплюка.

 

Родичі партійців “Нових облич” по нотаріальні послуги теж звертаються до Нельзіна. Зокрема, коли депутат Коцюбинської селищної ради Сергій Данішвирішив позбутися квартири в Бучі, то продав її своєму колезі-депутату з “Нових облич” за ціною, нижчою за ринкову. А той уже за день перепродав її теж за заниженою ціною. Оформляв цю угоду саме Нельзін.

Швидкість продажу й оформлення договору Нельзіним можна пояснити. Як повідомляли ЗМІ, представник “Нових облич” свого часу без належних повноважень продав квартиру на вул. Артема в Києві. Суд політик програв, і внаслідок квартирної махінації могли присудити стягнути гроші з депутата, а в разі несплати виконавча служба могла забрати майно. Журналісти “Громади Приірпіння” припускають, що саме тому Даніш так швидко позбувся всього свого майна.

Цю квартиру в Бучі, яку поспіхом перепродували через Нельзіна, Даніш свого часу придбав у Наталії Бойчук, бізнес-партнерки Карплюка. Ціна в угоді також була нижчою за ринкову. 

Бойчук пожертвувала Карплюку майже півмільйона

Бізнес-партнерка Карплюка Наталія Бойчук виявилася менш щедрою. Вона перерахувала кандидату близько 450 тис. грн. 

Раніше Карплюк був зареєстрований за однією адресою з Бойчук. У 2012 році Бойчук була заступницею Карплюка як директора рекламної агенції “Сарафан”.

 

Саме ця фірма у 2012 році обслуговувала передвиборчу кампанію кандидата в нардепи у 95-му окрузі, фігуранта антикорупційних розслідувань Петра Мельника. Ці дані підтверджує звіт кандидата Мельника, поданий до ЦВК.

Мельник свого часу допоміг Карплюку розпочати політичну кар’єру, привівши його до Партії регіонів.

Коли Карплюк став мером Ірпеня, місцеві активісти повідомили про те, що Бойчук заволоділа ділянками в парку Котляревського у смт Коцюбинському. Окрім того, її компанії давали в оренду ділянки в Бучі, на яких росли дуби.

На сесії в Бучанській міськраді розглядали питання щодо зменшення пайової участі ТОВ “Сарафан”. Ухвалення такого рішення означало б автоматичне недоотримання коштів до бюджету міста.

Нерухомість у Бойчук представники “Нових облич” купували неодноразово. Так, колишній заступник мера Ірпеня, екс-регіонал Дмитро Христюк, чоловік народної депутатки Вікторії Сюмар, придбав у Бойчук квартиру, якої не зазначив у декларації.

Отже, після того, як Карплюк став мером Ірпеня, фірми його бізнес-партнерки отримували земельні ділянки й вона заробляла на продажу квартир.

Наталія Дембовська, яка зареєстрована за тією самою адресою, що й Карплюк із Бойчук,  переказала кандидату найменше – 48 тис. грн.

Вона очолює ГО “Буча молода”, котру зареєстровано за тією ж адресою, де раніше були прописані Карплюк та Бойчук.

Дембовська є також засновницею ТОВ “Ірпінь Буча спорт парк”, яке надає у прокат товари для спорту та відпочинку. Адреса діяльності підприємства – бучанський парк.

Цікаво, що, коли мешканці ЖК “Річ Таун” в Ірпені прийшли до мерії скаржитися на забудовника, через якого в них були проблеми з електропостачанням, інтереси забудовника представляла Дембовська. 

 

На фото Дембовська ліворуч. Джерело фото: ІА “Погляд”

За словами мешканців ЖК “Річ Таун” саме Дембовська бере в них гроші за електроенергію.

Нові обличчя – нові метри

Дещо щедрішим виявився Дмитро Осипенко. Він пожертвував 540 тис. грн. Це теж забудовник із “Нових метрів”. Ця компанія споруджує висотки в Ірпені.

 

Ще один забудовник – засновник і директор ТОВ “Річ Таун Ірпінь” Геннадій Гаєць– перерахував у виборчий фонд кандидата майже 138 тис. грн. Гаєць є керівником аж 4 будівельних компаній.

Житловий комплекс із аналогічною назвою ЖК “Річ Таун” побудував Карплюк разом зі своїм кумом – мером Бучі Анатолієм Федоруком. Будівництво велося за типовою схемою: землю під нього в лісі виділили на підставних осіб, які передали її Карплюку. За інформацією ЗМІ, Карплюк мешкав там зі своєю колишньою дружиною.

Суму коштів, яку Карплюк витратив на ці вибори, він зможе офіційно одержати в парламенті як зарплату нардепа, якщо працюватиме понад 10 років. Можна припустити, що, якщо кампанію фінансують забудовники, то з ними можуть виникнути домовленості щодо забудови в регіоні, а це вже не лише Приірпіння, а й увесь Києво-Святошинський район.

Окрім того, у разі перемоги Карплюк може отримати недоторканність, а це важливо, оскільки прокурор Київської області наприкінці 2017 року оголосив йому про дві підозри.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував передвиборчу програму кандидата. Також опубліковано огляд кандидатів у цьому 95-му окрузі та інших округах на Київщині (92-й округ93-й округ94-й округ97-й округ98-й округ).

За підрахунками Руху ЧЕСНО, станом на 7 липня Карплюк витратив понад 9 млн грн

21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539